Végre kiderült, hogy melyik a legjobb vakcina – Pfizer, Szputnyik vagy Sinopharm?

Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben pedig az oltatlanok vannak, így az orvosok arra kérnek mindenkit, hogy aki teheti, az adassa be a vakcinát.

Természetesen az oltottak is tudnak fertőzni, mert az ő többségükön szinte tünetmentesen megy át a betegség.

Sok szakértő úgy látja, hogy vissza kellene vezetni a maszkhordást zárt térben. Sokan az őszi időszakban fel is szokták tenni a szájmaszkot, főleg bevásárlásnál, illetve a tömegközlekedésen. Kezet mosni persze mindig kell, de emellé az se baj, ha továbbra is tartjuk a távolságot, és időnként lefertőtlenítjük a telefonunkat, amit minden nap a kezünkbe veszünk – számol be a promotions.hu.

Fotó: 123rf.com

Közben mindig folyik a vita arról, hogy melyik a legjobb vakcina. Náluk ugyebár elég hamar engedélyezték a keleti vakcinákat is, szóval az orosz Szputnyik, illetve a kínai Sinopharm is versenyben volt.

A Moderna és a Pfizer vakcinákkal oltottaknak a legmagasabb az ellenanyagszintjük, míg a Sinopharmmal oltottaknak a legalacsonyabb – számolt be a Portfolio a Videoton munkavállalói körében végzett vizsgálat eredményiről.

A Videoton már több mint 800 ellenanyag-mérésnél tart, júliusban, a 3. hullám után kezdték el, és jelenleg is tartanak még a vizsgálatok, a mérésig a Covid-fertőzés vagy a 2. oltás után 4 hónapnak kell eltelnie. A Janssen oltásán kívül mindegyik vakcina esetében nagyszámú oltottat tudtak vizsgálni, ezt a vakcinát azért nem, mert túl alacsony a minta elemszáma, vagyis náluk túl kevesen kapták ezt az oltást.

Eddigi eredmények:

  • Modernával oltottaknál kb. 8000 AU/ml,
  • a Pfizer esetében kb. 5600 AU/ml,
  • az AstraZenecánál és a Szputnyiknál kb. 1550 AU/ml,
  • a Sinopharmnál pedig kb. 600 AU/ml ellenanyagot mértek.

A lap hozzáteszi, hogy a védettséget jelentő minimumszint 50 AU/ml, szóval mindegyik vakcina hatásos.

Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója kiemelte, hogy akiknek alacsony volt az ellenanyagszintje vagy negatív az eredménye, azoknak azt javasolja, hogy mindenféleképpen vegye fel a harmadik oltást.

COVID – Jöhet az 5 és 11 év közötti gyermekek oltása?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.