Melyik az egészségesebb? Zenére elaludni, vagy csendben füldugóval?

Egyes hangok segítenek az elalvásban, míg mások gátolják a nyugodt pihenést. Van, aki csak teljes csendben tud elaludni, mások zenét hallgatnak, hogy álomba ringassák magukat. Vajon, melyik előnyösebb az egészségünk szempontjából?

Milyen pozitív hatásai vannak, ha zenére alszunk el?

  • a lassú ütemű klasszikus zene, a fehér zaj és a relaxációs zene egyaránt segíti az elalvást, és javítja az alvásminőséget minden korosztálynál.
  • a nyugtató hatású zene csökkenti a stresszt, ellazító hatású, lassítja a szív- és a légzésritmust, ami elősegíti a nyugodt pihenést.

Sokan fülhallgatóval hallgatnak zenét lefekvés előtt, főként akkor, ha nem egyedül alszanak a szobában, és nem akarják, hogy a másikat zavarja a zene a pihenésben. Szerencsére ma már léteznek alváshoz tervezett fülhallgatók, melyek fekvés közben is kényelmesek, és nem nyomják a fület. Jó minőségű fülhallgatóval nem csak kellemes zenét hallgathatunk, hanem a zavaró hangokat is kiszűrhetjük.

A fülhallgató éjszakai viselésének azonban vannak kockázatai: fokozhatja a fülzsírdugó kialakulásának kockázatát, gátolja a hallójárat szellőzését, ezért irritációt és fülgyulladást is okozhat, a zsinór pedig rátekeredhet forgolódás közben a nyakra. Természetesen ügyelni kell arra is, hogy ne hallgassuk nagy hangerővel a zenét, és maradjunk a biztonságos 60 dB alatt.

Ha csak teljes csendben tudunk elaludni, de zavar a párunk horkolása, a szomszédból beszűrődő zajok, vagy az éjszakai közlekedés zaja, akkor a füldugó a legjobb megoldás számunkra!

26233571 – man listening to music on the mp3 player while sleeping

Milyen előnyei vannak, ha füldugóval alszunk?

  • segítségével kiszűrhetünk minden zavaró zajt, miközben attól nem kell tartanunk, hogy a riasztó vagy az ébresztő hangjára nem ébredünk fel.
  • a füldugó egész éjszaka biztosítja a nyugodt, zavartalan alvást.

Milyen kockázatokkal járhat, ha füldugóval alszunk?

A veszélyek a füldugó anyagától függenek, és attól, betartjuk-e a higiéniai előírásokat. Egyes füldugók csak egyszer viselhetők, és nem használhatók egész éjszakán át, csupán néhány órán keresztül. A viaszos és szilikonos anyagú füldugók fokozhatják a fülgyulladás, az irritáció és a krónikus fülviszketés kockázatát. Mivel nem légáteresztőek, használatuk során a hallójáratban nedves és meleg környezet alakul ki, mely kedvez a gombák és baktériumok szaporodásának. A szivacsos füldugó ugyan porózus, ám éppen emiatt válhat baktériumteleppé, mert megtapadnak benne a kórokozók.

A biztonság kedvéért érdemes körültekintően megválasztani azt a füldugót, melyet hosszú távon éjszakai alvótársunknak szánunk. Olyan füldugóra van szükségünk, melyet egész éjjel lehet viselni, többször használható, és nem mozdul el. Az Alpine SleepSoft füldugók pontosan ezt nyújtják, illetve ennél még többet: nem tartalmaznak szilikont, latexet, színezéket, sem lágyítószert, ezért nem okoznak irritációt, sem allergiát. Különleges, hőre lágyuló anyaguknál fogva tökéletesen illeszkednek a hallójáratba, és maximális kényelmet biztosítanak alvás közben. Természetesen a tisztán tartás itt is nagyon fontos. Ezt megtehetjük szappanos, langyos vízzel, vagy speciális fertőtlenítő spray-el, mely használat után teljesen elpárolog a füldugóról.

Akár zenére, akár teljes csendre van szükségünk a nyugodt alváshoz, hallásunk védelméről és fülünk egészségéről mindkét esetben gondoskodjunk körültekintően.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.