Lábfájdalom és okai – mi mindentől fáj a láb? – 1.rész

Artériás betegségtől az arthritiszig

Ha fáj a lábunk, annak általában ismerjük az okát – máskor tippelni sem tudunk rá, mi történhetett. Íme a lábfájdalom leggyakoribb okai, melyek között betegségeket is bőven találhatunk.

A lábfájdalom számos okból bekövetkezhet. Gyakran tudjuk, mi történt a végtagunkkal, máskor azonban nem értjük, miért alakult ki a tünet.

labfajdalom

Íme a lábfájdalom leggyakoribb okai.

1.Perifériás artériás betegség: ezen állapot esetén a végtagok – különösen a lábak – nem jutnak elég vérhez. Ez általában azért következik be, mert az artériák beszűkültek. A lábakat gyengének, zsibbadtnak érezhetjük, de séta közben görcsölhetnek is. Hidegérzetünk lehet a végtagokban, vagy akár furcsán el is színeződhetnek. Sok embernél a lábfájdalom kiküszöbölhető életmód-beli változtatásokkal, például a dohányzás elhagyásával. Ha ez nem működik, az orvos gyógyszert javasolhat, vagy műtétre kerülhet sor.

labfajdalom

2.Mélyvénás trombózis: ilyenkor a lábfájdalom oka az, hogy egy vénában vérrög képződik – többnyire a combban vagy az alsó lábszárban. Nem mindig vált ki tünetet, de ha igen, fáj a láb, duzzanat keletkezik, melegnek érezzük és bepirosodhat. Ha ez történik, azonnal hívjunk orvost. A mélyvénás trombózis ugyanis súlyos állapothoz vezethet, tüdőembóliát okozhat, ha a vérrög eljut a tüdőbe. Az orvos gyógyszert ad a vérrögképződés megakadályozására.

3.Perifériás neuropátia: a lábfájdalom oka lehet idegkárosodás. A perifériás neuropátia akkor fordul elő, ha károsodnak a szervezetben azon idegek, amelyek üzeneteket küldenek az agy irányába, illetve továbbítanak onnan. A leggyakoribb ok a diabétesz, de egyéb egészségügyi állapotok, így sérülések, fertőzések és gyógyszerek is kiválthatják. Ha ez érinti a lábakban levő idegeket, végtagjainkat bizsergőnek érezhetjük, zsibbadtnak vagy gyengének. Az orvos ilyenkor a tünetek mögött megbúvó alap problémát kezeli.

4.Elektrolit egyensúlytalanság: az elektrolitok ásványi anyagok. Ilyen a kálium, nátrium, kalcium, melyek segítenek az izmoknak megfelelően dolgozni. Izzadással veszítünk belőlük, s ha túl sokat verejtékezünk, a lábak görcsölni kezdhetnek, gyengének, zsibbadtnak érezzük őket. Ez előfordulhat akkor is, ha valamilyen kezelést kapunk, például kemoterápiát. Az elektrolitokkal készült sportitalok vagy az ásványvíz, mely tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat, segíthetnek. Gyakori görcsölés esetén forduljunk orvoshoz.

labfajdalom

5.Gerinccsatorna szűkület: az állapot nyomást helyez az idegekre és lábfájdalom, zsibbadás, bizsergés, gyengeség az eredménye. Az egyensúlyunkkal is lehetnek gondjaink. Látogassunk el orvoshoz, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk. Gyógyszerek csökkentik a panaszokat, a fizikoterápia is segíthet. Ha mégsem, operációra lehet szükség.

6.Isiász: a lábfájdalom oka lehet ez az állapot is, mely akkor alakul ki, ha a gerinc alsó részében becsípődik egy ideg. A tünetek változóak lehetnek, a komoly görcstől kezdve a súlyos fájdalomig, amely azt is meggátolja, hogy felálljunk vagy üljünk. A kiváltó ok szintén változatos, a gerinccsatorna szűkülettől a fenékizmok görcsén át az elcsúszott csigolyákig. Az orvos vény nélkül kapható gyógyszert vagy fizikoterápiát javasolhat, de súlyos esetben műtét is szóba jöhet.

7.Arthritis: gyakori állapot, amely befolyásolja az ízületeket és fájdalmat okoz, duzzanatot, valamint merevséget. Amikor ez a csípőben, a térdekben vagy a bokákban jelentkezik, az ember nehezen jár és végez el mindennapos feladatokat. Nincs rá gyógyír, de a testmozgás és az egészséges testsúly fenntartása segíthet. A fájdalmat és duzzanatot enyhíthetjük még jeges borogatással és melegítő pakolással is. A vény nélkül beszerezhető gyógyszerek is segíthetnek.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php