Egészséges láb – Kell-e a gyermeknek speciális cipő?

A kisgyermek-láb egészséges fejlődése igen fontos, ezért már attól a perctől, hogy feláll a csemete, gondoskodni kell számára megfelelő cipőről. Felmerül a kérdés, viseljen átlagos típust, vagy szüksége van-e a babának speciálisan kiképzett lábbelire?

A szülők többsége gyakran érdeklődik olyan termékek iránt, amelyekkel gyermekük mindennapjait jobbá, kényelmesebbé, egészségesebbé tehetik. Kulcs szereplő a holmik között a lurkó lábbelije. Sok anyuka és apuka igyekszik megóvni a csemetét minden lehetséges problémától, így például szívesen költ többet arra, hogy a baba lába biztosan egészségesen fejlődjön.

De milyen a jó cipő? Ha kisgyermeknek választunk, az a cél, hogy attól a pillanattól, ahogy feláll és járni kezd, a lábbeli alaposan támassza meg a bokáját. Legokosabb, ha olyan bőrcipőt veszünk, aminek megfelelően tartós, erős a váza és a bokát stabilan tartja. A láb fejlődését tekintve a felállás egy nagyon fontos és kritikus időszak. Ha szandál van a gyermeken, az is rögzítse megfelelően a sarkat. Legyen ezen kívül a cipő talpa kellően puha és rugalmas a lurkó számára.

Van igény speciális cipőkre

De vajon ezen felül milyen cipő a legalkalmasabb az apró lábakra? Szüksége van-e a gyermeknek arra, hogy speciális típust viseljen, vagy megteszi egy átlagos kiscipő is, mely kényelmes, puha, megfelelően tartja a bokát? A babacipők között megtalálhatók a sima talpú és harántemeléses lábbelik, de sokan fejezik ki igényüket az ún. szupinált talpkialakítású darabokra is. Általában ortopéd orvos vagy gyógytornász tanácsára vásárolnak ilyet.

gyerek cipő

Fotó: 123rf.com

A harántemeléses lábbeli arról ismert, hogy a talpba apró domb van beépítve, alátámasztva ezzel a hosszanti lábboltozatot. Ennek azonban lehet olyan hátránya, hogy a láb nem törekszik eléggé, úgymond „lusta lesz”, a talp lelapul. A szakorvosok sem javasolják, mivel az alátámasztott talp egyszerűen nem fejlődik megfelelően – ugyanez igaz a lúdtalpbetétre is.

A szupinált cipő sajátossága, hogy a sarka döntött, vagyis a külső talpszél alacsonyabban van, mint a belső, ez ugyanis fél centivel magasabban fekszik. Így nincs nagy esély arra, hogy a boka befelé dőljön. Több mint 7 féle márkából lehet válogatni a hazai piacon.

Kinek ajánlott a gyógycipő?

Pici koruktól megfigyelhető, hogy a kisgyermekek bokája befelé dől – ez egyévesen természetesnek tekinthető. Ám 2-3 évesen már nem az, ha a szülő ezt tapasztalja, érdemes a lurkót megnézetni szakorvossal.

Szupinált lábbelit a szakorvos javasolhat a kicsinek, különösen akkor, ha valamilyen probléma – például a koraszülöttségből adódóan – óvatosságra int. Izomgyengeséggel, általános hipotóniával például a baba mozgásfejlődése elmaradhat kissé a kortársaitól, ezt érdemes speciális lábbelivel korrigálni.

gyerek cipő

Fotó: 123rf.com

Sajnos, a szupinált cipőknél a puhaság és a rugalmasság kevésbé valósul meg, a kialakításuk miatt merevebb talppal készülnek. Ám megfelelő helyzetben tartják a sarkat, így magasabb lesz a lábboltozat. Könnyen megelőzünk vele több, potenciálisan kialakuló ortopédiai problémát.

Maximum másodikosok hordhatják

A szupinált cipők a kisgyermekek egészséges lábfejlődését segítik, de a 34-es méret belőlük a legnagyobb. Így maximum 8-9 esztendős lurkók lábát lehet ilyen lábbelivel korrigálni. Kislányoknak egyébként ajánlott a kissé magasított, „nagylányosan” kopogó cipők viselése is, persze nem állandóan – ezek ugyanis hatékonyabbak a lapos talpú lábbeliknél. Az alsó osztályosoknál a láb kisebb problémája, eltérése még sikeresen javítható.

Olvasd el ezt is!

Így előzhető meg a lúdtalp kialakulása

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.