Kis tűkkel a jobb közérzetért: az akupunktúra

Ősi gyógyító módszer az akupunktúra, melynek jelentőségét az utóbbi években a nyugati kultúra is egyre inkább felfedezi. De hogyan is segítenek a specifikus pontokba illesztett tűk?

Legyen bármilyen jellegű egészségügyi problémánk, az akupunktúra segítségével nagy esélyünk van a gyógyulásra. Ezt az ősi kínai módszert, melyben a szakember tűket szúr a test bizonyos pontjaiba, kezdetben csak a fájdalom enyhítésére alkalmazták, de csakhamar bizonyos állapotok kezelését is végezték a használatával. Ma már nagyon sokan élnek az akupunktúra jótékony hatásával, Franciaországban például ötből egy ember kipróbálta már.

Hogyan működik?

Az akupunktúra arra törekszik, hogy a szervezet vitális energiájának áramlását felszabadítsa, azaz a chi-t, a 14 energiapálya melletti pontok stimulálásával. A tudósok szerint a tűk arra késztetik a testet, hogy endorfint szabadítson fel, amely természetes fájdalomcsillapító, emellett fokozza a véráramlást és megváltoztatja az agy aktivitását.

Sokan tartanak attól, hogy az akupunktúrás kezelés fájdalmas, ám a tűk annyira vékonyak, hogy alig érezni őket. A legtöbben, akik kipróbálták, arról számolnak be, hogy energikusabbnak és pihentebbnek érzik magukat a kezelést követően. A tűk ugyanakkor átmeneti fájdalmat, érzékenységet okozhatnak.

Amikor a leginkább szükséges…

Van néhány gyakori egészségügyi probléma, amelyet az akupunktúra igen hatékonyan kezel. Ilyen például a hátfájás – amikor a hagyományos kezelések már nem bizonyulnak eredményesnek, az akupunktúra teszi a dolgát. Az orvosok szerint a hátfájástól régóta komolyan szenvedők mindig adnak esélyt ennek az ősi kínai módszernek. S egy nagyszabású tanulmány megállapította, hogy a valódi és a „hamis” akupunktúra egyaránt jobban működött, mint a hagyományos kezelés a hát fájdalmának enyhítésében, s az eredmény ki is tartott több mint 3 hónapig.

akupunktura4

A fejfájás, a migrén szintén az akupunktúra egyik leggyakoribb kezelési területe. Két olyan, nagyobb tanulmány is született, amely rámutatott, hogy az akupunktúrával kezelt fejfájósok kevesebbszer szenvedtek a migréntől, mint akik hagyományos ellátást kaptak.

A fibromyalgiát illetően, mely az izmokat és a lágy szöveteket érintő betegség, a tanulmányok vegyes eredményeket hoztak: egyesek szerint átmenetileg csökkentette a fájdalmat, míg mások nem így érezték. Egy, a Mayo Klinika által végzett kisméretű tanulmány rámutatott, hogy két területen eredményes volt az akupunktúra a fibromyalgia kezelésében: a fáradtságot és a szorongást enyhítette. Ám összességében nincs elég bizonyíték arra, hogy jól működik ezen egészségügyi probléma esetében.

A hagyományos kezelésekkel szemben hatékony azonban az akupunktúra az osteoarthritisnél, s a legtöbb, ígéretes korábbi kutatás eredménye is azt mutatta, hogy enyhíti az arthritis okozta fájdalmat a térdben. Ám ebben az esetben is több kutatásra van szükség, hogy teljes bizonyítást nyerjen, az akupunktúra eredményes az osteoarthritis kezelésében.

A carpalis alagút-szindróma okozta kéz- és karfájdalom esetében az akupunktúrát a szteroid tabletták hatásával vetették össze. Taiwani kutatók a vizsgált csoport tagjainak 8 akupunktúrás kezelést biztosítottak, egy hónap alatt. Ezek az emberek nagyobb mértékű enyhülésről számoltak be, mint akik gyógyszert kaptak. S míg ezen tanulmányok ígéretesnek tűnnek, ebben az esetben is fontos lenne több bizonyítékot szerezni az akupunktúra abszolút hatékonyságáról.

Hatásosnak tűnik ez az ősi kínai gyógymód mindennapibb esetekben is – így például foghúzás vagy fogműtét utáni fájdalom csökkentésében – egyes tanulmányok szerint. A foggal kapcsolatos fájdalmak egyike azoknak a problémáknak, melyek valóban reagálnak az akupunktúrára.

Sokan próbálták azonban ezt a módszert nyakfájdalom, izomfájdalom, teniszkönyök, menstruációs görcsök esetén, a gyógyszerek és azok mellékhatásainak elkerülése érdekében. Annak bizonyítása azonban, hogy ezeknél teljesen hatékony az akupunktúra, szintén több kutatást igényel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php