Ha ezeket tapasztalja, ön is alvászavaros

Nyugtalanul alszik? Több órás alvás után is fáradtan ébred? Napközben aluszékony? Magas a vérnyomása? Lehangolt, fáradt egész nap? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszolt, akkor lehetséges, hogy ön is alvászavaros.

Amikor valaki álmos, elalszik és reggel még álmosabban ébred, mint amikor lefeküdt, akkor az alvás folyamatával valami baj van. Ez egy gyakori panasz – mondta Dr. Szakács Zoltán neurológus főorvos a Kosár című műsorban.

Kell a folyamatos hét óra 

Akkor jó az alvás, ha másnap reggel kipihenten ébredünk, és ha az egész ébren töltött nappali időben frissek vagyunk. Ezt az állapotot egy felnőtt ember körülbelül 7-7 és fél órás, zavartalan alvás után éri el.

Minimálisan 5 óra az az alvásigény, amelyet teljesíteni kell ahhoz, hogy a másnapi döntéshozatalunkban, a bonyolult feladatok gyors megoldási képességében ne sérüljünk. Nem véletlen, hogy háború idején a katonáknál is 5 órát írnak elő – mondta a tette hozzá a főorvos.

alvaszavar

Az alvásnak nemcsak a mennyisége, de a folyamatossága is fontos. Vannak olyan betegségek, amelyek tönkreteszik a folyamatot, és annak ellenére, hogy alszunk, mégis fáradtak és álmosak vagyunk nappal.

Könnyen jöhet a betegség 

Az alvási apnoé fő tünete, hogy a páciensek éjszaka igen hangosan horkolnak, ami légzésszünetekkel is társul – mutatott rá Dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem tanszékvezető-helyettese.

Alvás közben többször leáll a légzés, ami akár 10 másodpercig is tarthat, utána pedig hangos horkantás következik, majd folytatódik a horkolásos alvás. Ez óránként akár hússzor, harmincszor is megismétlődhet.

Az alvási apnoé, a fuldoklás, az oxigénhiány ismétlődése révén, éjjel jelentkező magas vérnyomást okoz, amelyet nagyon nehéz kezelni.

Éjjel szívritmuszavarok jelentkezhetnek, és kialakulhat akár a szív, akár az agy keringészavara. Lélegezni kell, éjjel is, de ha nem tesszük, akkor annak következményei lesznek, először az oxigénhiányra érzékeny szerveinkben – fejtette ki Dr. Szakács Zoltán.

Az alvási apnoé lehet az egyik okozója a magas vérnyomásnak, a cukorbetegségnek, a szorongásnak, a depressziónak és a memóriaproblémáknak.

Forrás: Hirado