Az alvási apnoé és a depresszió!

A kutatások szerint összefüggés lehet egy igen gyakori alvási rendellenesség, az alvási apnoé és a major depresszió kialakulása között.

Hogyan függ össze a légzéskimaradás és a depresszió?

Az obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegek felső légútjai alvás közben beszűkülnek vagy teljesen elzáródnak, ez pedig légzészavart, horkolást és légszomjat okozhat.

Az alvási apnoe súlyos rendellenesség, az érintettek légzése alvás közben újra és újra “megakad”, előfordul, hogy akár több százszor is egy éjszaka alatt. Minden egyes ilyen esetben csökken a vérben az oxigén szintje, ami sok sejt károsodását okozza a szervezetben. Ha nem kezelik az állapotot, akkor magas vérnyomáshoz, szélütéshez, szívelégtelenséghez, cukorbetegséghez, depresszióhoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) felmérésében 9700 amerikai felnőtt vett részt, akik közül a férfiak 6 és a nők 3 százaléka szenved obstruktív alvási apnoében. A CDC kutatói rájöttek, hogy ezeknél a betegeknél sokkal gyakoribbak a depressziós tünetek, mint az alvászavarban nem szenvedőknél. Ez az összefüggés más tényezők (súly, kor, nem, etnikai hovatartozás) figyelembe vételekor is megmaradt.

alvas

Ugyanakkor a kutatóknak nem sikerült ok-okozati összefüggéseket találniuk a horkolás és a depressziós tünetek megjelenése között. “Valószínűnek tartottuk, hogy az alvási rendellenességek állandó fáradtságérzettel és enerváltsággal járnak együtt, a többi depresszióra jellemző tünet megjelenésére azonban nem számítottunk” – nyilatkozta Anne Wheaton, a CDC epidemiológus szakértője.

A kutatás részletes leírása a Sleep című szaklapban olvasható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.