Győzze le a tavaszi fáradtságot homeopátiával!

A tavasz egészen júniusig sokaknál  fáradtsággal, ingerültséggel, alvászavarral, koncentrációzavarokkal járhat.  Esetleg testi panaszokkal.  Dr. Telegdy Margit, az Oxygen Medical belgyógyász, homeopatája a szerválasztásban és az életmódbeli tanácsokkal is segít.

Miért éppen tavasszal?

A téli, fényhiányos hónapok alatt nem csak kevesebbet mozgunk és kisebb mennyiségű vitamint tudunk bevinni a táplálkozással, de az étrendünk – természetes módon – zsírokban is gazdagabb. Így nem csoda, ha első tavaszi hónapokban nem csak egy kis súlyfelesleggel számolhatunk, de azt is érezhetjük, hogy az energiaforrásaink kimerültek. Ilyenkor tapasztalhatunk fáradtságot, alvászavart, rossz közérzetet, enerváltságot, de sokakat akár megijeszthetnek a testi tünetek is. Ilyen lehet a hajhullás, a bőr kiszáradása, erre hajlamosaknál az ekcéma kiújulása, a fejfájás. A gyors időjárás változások megviselhetik a frontérzékenyeket, és a szív- és érrendszeri betegeket is. A levertséget azonban nem csak a hosszú hideg és sötét hónapok okozhatják, de a vizsgálatok szerint ilyenkor a legalacsonyabb a szervezet szerotonintermelése is, ami szintén szerepet játszik a hangulat alakulásában.

shutterstock_534530351

Tanácsok a mindennapokra

Az életmódunk kisebb-nagyobb reformjaival sokat tehetünk a tavaszi fáradtság legyőzéséért.
– Ha nem szeretnénk multivitaminokat szedni, fogyasszunk minél gyakrabban friss zöldséget és gyümölcsöt. Sokkal koncentráltabban vihetjük be a vitaminokat, ásványi anyagokat, ha a zöldekből és egy kis gyümölcsből smoothie-t készítünk magunknak.
– Próbáljuk teljes értékű reggelivel kezdeni a napot, hiszen ez sokáig energiát ad, és így könnyebb lesz naponta többször, kevesebbet enni. Mivel a dehidratáltság is fokozza a fáradtságot, különösen figyeljünk az ivásra – ami optimális esetben tiszta vizet jelent.
– Alkalmazzunk váltózuhanyt, amelyet meleggel kezdünk és hideggel fejezünk be a lábunktól a szívünk felé haladva. Érdemes reggel beiktatni, mert erősen frissít.
– Minél többet legyünk a napfényen, sőt, ha elég elszántak vagyunk, kocogjunk, túrázzunk a szabad levegőn.
– Ha megtehetjük, egy rövid kis ebéd utáni pihenő, egy negyedórás szundítás új erőt, energiát adhat.

Hogyan segít a homeopátia?

  • Különösen nőknél gyakori a vashiány, aminek a tavaszi időszakban az is lehet a hátterében – esetleges orvosi indokok mellett -, hogy a gazdag vasforrások, a zöld színű zöldségek télen jóval kevésbé elérhetőek. A vashiány pedig szintén járhat gyengeséggel, fáradtsággal. Homeopátiás segítség lehet a Ferrum Metallicum és a Ferrum Phosphoricum, illetve a Calcarea Phosphorica. A szerek adagolását, hígítását, és esetleges kombinálásukat érdemes szakemberrel egyeztetni – ismerteti Dr. Telegdy Margit, belgyógyász, homeopata. – A Silicea megakadályozhatja a tünetként jelentkező hajhullást, körömtöredezést, bár nem minden esetben. Mivel a homeopátiában egyébként sem szerencsés az általánosítás, a szerválasztásban is fontos az orvosi vélemény. Ráadásul a Siliceánál előfordulhat idegentest kilökődés mellékhatásként (fog- és  egyéb implantátumok, pl. pacemaker), ezért implantátumot viselőknek kerülnie kell! Felső légúti betegségek  lábadozási szakaszában viszont segíthet a Rhus. toxucodendron.

Ugyanakkor a panaszok tartós fennállásánál, illetve új, szokatlan tünet jelentkezésekor feltétlenül fontos az orvosi kivizsgálás.

Forrás: