Ezt tegyük, ha a gyermekünk a nátha miatt horkol

Az őszi és téli időszakban a közösségben lévő bölcsődés és óvodás korú gyerekek egy év alatt többször is náthásak. A megfázások egyik kellemetlen tünete az alvás közbeni horkolás.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk, ha a náthás gyerek horkol.

Horkolás orrdugulás miatt

Felnőttként is tapasztalhatjuk, ha náthás tüneteink vannak, az orrunk bedugul. Ennek egyik oka a fokozott orrváladék képződés, amitől gyakori orrfújással tudunk megszabadulni. Másik oka, hogy a nátha esetén az orrnyálkahártya megduzzad, napközben is nehezen kapunk levegőt az orrunkon, fekvő helyzetben pedig tovább romlik a helyzet. Nincs ez másként a gyerekek esetében sem, illetve náluk picit még rosszabb a helyzet, az anatómiai adottságok miatt ugyanis gyerekkorban még könnyebben bedugulhat az orruk. Emiatt inkább szájlégzéshez folyamodnak, nappal is gyakran tátott szájjal közlekednek, éjszaka pedig tátott szájjal alszanak. A bedugult orr és a szájlégzés pedig együttesen horkoláshoz vezethet.

Ezt tegye, ha a náthás gyerek horkol

Nátha esetén nagyon fontos az orrlégzést biztosítani. A kisebbeknél igazi mumus az orrszívó, nagyobbaknál az orrfújás és az orrspray használata válthat ki ellenkezést. Pedig ezek nagyon fontosak nátha esetén, mert így tudjuk megelőzni nemcsak az orrdugulást, hanem az olyan egyéb náthás szövődményeket is, mint a fülgyulladás vagy arcüreggyulladás.

Foto:123rf.com

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy ha a náthás gyerek horkol, akkor először is használjunk az életkorának megfelelő orrsprayt, ami lohasztó orrspray, vagyis az orrnyálkahártya-duzzanatot megszünteti. Lényeges az orrtisztítás, 2 éves kortól már elkezdhetjük gyakorolni az orrlégzést, azt, hogy hogyan kell kifújnia az orrán a levegőt, majd a zsebkendő használatát is. Érdemes a szobában, ahol a gyermek alszik, kicsit párásítani a levegőt, ez, illetve a tengervizes orrspray használata segít az orrváladékot lazítani, megkönnyítheti az orr kifújását, de jótékonyan hat a gyulladt orrnyálkahártyára is.

Egyéb betegségek a háttérben

Ha a náthás gyerek horkol, a kellemetlen éjszakai zaj a betegséggel együtt fokozatosan elmúlik. Ha azonban a horkolás tartóssá válik, egyéb náthás tünetek nélkül jelentkezik, akkor fontos kivizsgáltatni, hogy mi okozza. Gyerekeknél gyakran orrmandula nagyobbodás áll a háttérben, de akár orrpolip vagy orrsövényferdülés is okozhatja. Az elhúzódó orrdugulás hátterében felmerül a légúti allergia lehetősége is, így ilyenkor ezt is vizsgálni kell.

 

Az orrdugulás kezelése azért is fontos, mert ha a gyerekek tartósan szájon át veszik a levegőt, arccsont- és fogfejlődési zavarok, hangképzési és beszédproblémák is kialakulhatnak. Ilyen esetben a kezeléshez fogszabályozásra és logopédus bevonására is szükség lehet.

Gyermekek és horkolás – viselkedésproblémák lehetnek belőle?

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.