Édes ünnepeket mindenkinek!

tt vannak a legújabb tudományos eredmények az édesítőszerek fogyasztásával kapcsolatban, amelyekkel érdemes tisztában lenni az ünnepi dőzsölések előtt.

A karácsonyi ünnepi asztal örömei különösen nagy kihívás elé állítja azokat, akik valamilyen ételallergiával vagy alapanyagokhoz köthető betegséggel küzdenek. Az egyik ilyen, mind több embert érintő probléma világszerte és hazánkban is a diabétesz.

Külön szekciót szenteltek az édesítőszerek hatásainak

A cukorbetegséggel élők arányának az elmúlt évtizedekben tapasztalt növekedése miatt egyre sürgetőbb lett, hogy konkrét tényeken alapuló információkkal rendelkezzünk arról, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek hogyan segíthetnek a túlzott cukorbevitel csökkentésében azok számára, akik ragaszkodnak az édes ízekhez.

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek cukorbetegségre és inzulinérzékenységre gyakorolt hatásának legújabb bizonyítékait is alaposan körbejárták az Európai Dietetikusok Szövetségének (EFAD) 10. konferenciáján tartott előadásokon a neves szakértők.

A konferencia „Diabétesz – egy kezelésre váró járvány” elnevezésű szekcióján – amely az Európai Dietetikusok Szövetségének Diabetes Munkacsoportja vezetésével és a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség támogatásával jött létre – a Rennes-i Egyetem professzora mutatta be legújabb, még publikálás alatt álló eredményeit.

Az előadás az energiamentes édesítőszerek inzulinérzékenységre gyakorolt hatását járta körbe a klinikai vizsgálatok következtetéseinek tükrében. A professzor előadásából kiderült: számos kutatás megerősítette, hogy bizonyos táplálkozási tényezők, mint például a túlzott kalóriabevitel, illetve a zsír- és cukorbevitel, összefüggésben vannak a nagyobb mértékű inzulinrezisztenciával.

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek révén csökkenthető a teljes energia- és szénhidrátbevitel, amennyiben ezek használata az energiatartalmú édesítők helyettesítését szolgálja, és más élelmiszerek fogyasztása révén sem történik többlet-kalóriabevitel.

Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a mesterséges édesítőket

A professzor előadásán elhangzott, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítők a jelek szerint semleges hatással vannak a cukorbetegségben nem szenvedő felnőttek inzulinérzékenységére, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszerek nincsenek hatással sem az inzulinrezisztenciára, sem az inzulinkiválasztásra.

Az EFAD diabétesz munkacsoportjának elnöke, Aimilia Papakonstantinou előadásában kiemelte, hogy hogy a legújabb ajánlások immár sokkal inkább egyénre szabott megközelítésűek. Mindenki számára fontos, hogy élvezze az elfogyasztott ételeket, de a diabétesszel élők számára az is alapvető, hogy kontrollálják szénhidrát- és azon belül cukorbevitelüket.

Fontos a mértéktartás

Mivel az édesítőszerek fontos segítséget jelentenek a diabétesszel élők számára, fontos, hogy bevitelük ne lépje túl a megengedett napi beviteli értéket. Az erre vonatkozó európai fogyasztási szokások felmérése kapcsán a belga közegészségügyi tudományos intézet kutatója Olaszországban és Írországban elvégzett kutatások eredményeiről számolt be.

Összességében az orvosi és táplálkozástudományi szervezetek világszerte azon az állásponton vannak, hogy a diabétesszel élők számára az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek továbbra is olyan választási lehetőséget jelentenek, amelyek segítenek a vércukorszint szabályozásában. Étrendjük hasznos része, hiszen az alacsony energiatartalmú, édes ételek és italok révén szélesebb választék áll rendelkezésükre, miközben az édes íz élvezetéről sem kell lemondaniuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index