Megvan a diabétesz és a fogyás gyógyszere?

Engedélyezte az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hatóság azt a diabétesz gyógyszert, amely csökkenti a vércukorszintet és segít a fogyásban a cukorbetegséggel küzdő embereknek.

Új diabétesz-gyógyszert dobtak piacra. Az Egyesült Államokban a készítmény alkalmazását jóváhagyta az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA), melynek lényege, hogy mérsékeli a vércukorszintet és segít is a cukorbetegeknek a fogyás elérésében.

A heti egy alkalommal beadható injekció formájú gyógyszer az Ozempic (semaglutide) nevet kapta, s 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőknek való. Stimulálja a szervezet inzulin-termelését és csökkenti az étvágyat – adta hírül az Associated Press.

A készítmény a dán Novo Nordisk cégtől származik. Az általa támogatott tanulmány 1200, 2-es típusú diabéteszben szenvedő páciens körében tesztelte a gyógyszert, s bizonyította, hogy az Ozempic-et alkalmazóknál általánosságban és hosszútávon csökkent a vércukorszint – két és félszeresére mérséklődött azokéhoz képest, akik a Januvia nevű napi diabétesz pirulát szedték. Az Ozempic használóinál a súlycsökkenés is megfigyelhető volt. Két-háromszor több súlyt veszítettek, mint az összehasonlító csoport tagjai.

A 2-es típusú diabéteszben szenvedő emberek jó része túlsúlyos vagy elhízott. A jelentős fogyás segít nekik a vércukor csökkentésében és a cukorbetegség megfelelő ellenőrzés alatt tartásában. A Novo Nordisk egyébként ezt a gyógyszert magáért a súlycsökkentésért is dicséri.

Az Ozempic ára jelenleg 676 dollár, vagyis kicsivel több, mint 180 ezer forint – ez 4-6 hetes adag, egészségbiztosítás nélkül. A cég azonban egy hasonló terméket is kínál, napi 1 injekció formájában, melynek neve Victoza – adta hírül az AP hírügynökség.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.