Csipkerózsika szindróma

Miről ismerhető fel a Kleine-Levin szindróma? Egy betegség, ami arra kényszerít, hogy átaludd az egész napot.

Honnan ismerhető fel a  “Csipkerózsika” szindróma?

Az elsősorban kamasz fiúkat megtámadó ritka betegség jellemzője a szokatlanul hosszú alvásidő – akár a 20 órát is kiteheti -, ami túlzott evési ingerrel és táplálékbevitellel, illetve nem megszokott viselkedéssel egészül ki. Ezek azok a jellemzők, amik a Csipkerózsika szindrómában szenvedőknél felismerhetőek, de vajon mit lehet tudni még erről a betegségről?

Genetika, vagy zavar az agyban?

A Csipkerózsika szindrómát leíró és vizsgáló kutatók között egyelőre megoszlanak a vélemények a betegség okát illetően. Egyes nézetek szerint a szindróma örökletes hajlamhoz, és genetikai tényezőkhöz kötött, míg mások szerint az agy alvásért, étkezésért és testhő szabályzásért felelős részében kialakult zavar miatt jelentkezik a betegség.

Jellemző tünetei

A szindrómában szenvedőknél a tünetek többnyire ciklikusasan jelentkeznek, vagyis akár több héten át tünetmentes lehet az érintett személy. Leggyakoribb tünetei között az ingerlékenység, letargia, fáradtság, apátia és tájékozódási zavarok szerepelnek.

alvas kozben

Ezek mellett, súlyos viselkedésbeli eltérések figyelhetőek meg, például szokatlan szexuális vágy, esetleg mély depresszió alakulhat ki. Mindez kifejeződhet a gyerekes viselkedésben, illetve hallucinációk szintén gyötörhetik a Csipkerózsika szindrómásokat.

Kezelési lehetőségek

Egyelőre nem ismert olyan kezelés, mellyel a betegség teljesen gyógyítható volna, ennek ellenére léteznek olyan gyógyszerek, melyek képesek javítani a beteg állapotán. Ilyen lehet a metamfetaminok, vagy metil- és modafinil alkalmazása a kóros álmosság kezelésére. Bizonyos szerek azonban fokozhatják az ingerlékenységet, illetve nem képesek csökkenteni a kognitív zavarokat sem.

Forduljunk orvoshoz!

Amennyiben a környezetünkben hasonló tünetek figyelhetőek meg bárkinél, ajánlott mielőbb szakorvoshoz fordulnia az illetőnek, hogy az esetleges rendellenességekre mielőbb fény derüljön!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz