Az álmatlanság káros következményei

Egyre fontosabbnak tartják az alváshiány kezelését. Kiderült, hogy összefüggés van a kialvatlanság, a problémás emberi kapcsolatok és a kimerültség között.

Az angliai Mentális Egészség Alapítvány által kiadott beszámoló nagy hangsúlyt fektet az alváshiány kezelésének fontosságára, mivel egyre nyilvánvalóbb, hogy szoros összefüggés van a kialvatlanság, a problémás emberi kapcsolatok, a kimerültség és a koncentráció hiánya között.

A rossz alvást már korábban is kapcsolatba hozták a depresszióval, az immunrendszer gyengeségével és a szívbetegségekkel, most pedig a háziorvosokat készülnek felvilágosítani, hogy minél hamarabb felismerjék a tüneteket betegeiknél. Egy nemrég készült online felmérés alapján – melyen csaknem hatezernyolcszáz ember vett részt – harminc százalékra becsülték Anglia lakosságában az álmatlanságtól szenvedők arányát.

alvas34

Noha a minta nem volt reprezentatív, mivel nyilván többen töltötték ki a kérdőívet azok közül, akiknek valamilyen gondja volt az alvással, azért az kiderült  belőle, milyen nagy életminőségbeli különbség van a jó és rossz alvók között.

Az álmatlanságban szenvedők közül négyszer többen küzdenek párkapcsolati gondokkal, háromszor többen érzik depressziósnak magukat, illetve ugyanennyien érzik úgy, hogy képtelenek bármire is koncentrálni.
Dr. Dan Robotham, a Mentális Egészség Alapítvány vezető kutatója szerint – aki egyébként a beszámoló szerzője is – a rossz alvók könnyen ördögi körbe kerülnek, mivel a kialvatlanság lelki problémákhoz vezet, ami viszont még rosszabb alvást eredményez.
“Nagyon fontos, hogy a munkaadók, az iskolai és az egészségügyi szervek vezetői felismerjék, ha valaki az alkalmazottaik között alvásgondokkal küzd” – nyilatkozta.
Colin Espie professzor, a Glasgow Egyetem Alvásközpontjának igazgatója hozzátette: “Nem lehet többé a szőnyeg alá söpörni az alvásprobléma tényét Angliában, hiszen a jelenség kihat egészségügyi és gazdasági helyzetünkre, valamint mindennapi közérzetünkre is.”

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.