3 szuper csicsóka recept!

Bemutatunk három receptet, amelyeknek a csicsóka a főszereplője. Nyersen, sütve, levesnek. Bárhogy fogyaszthatjuk ezt a burgonyához hasonló, de a napraforgók családjába tartozó növényt.

Csicsókasaláta nyersen

Hozzávalók: 50 dkg nagyon alaposan kefével megdörzsölt, megmosott nyers csicsóka, 1 citrom, 3 ek olaj, 1 ek méz, bors, só, petrezselyem.

A csicsókát nagyon vékony karikákra szeljük, rácsavarjuk a citrom levét, beletesszük a mézet, olajat, sót, borsot, a nagyon apróra vágott petrezselymet.

Óvatosan összekeverjük. 1 órányit hűtőben érleljük.

csicsóka

Sült csicsóka finoman

Hozzávalók: 1 kg frissen szedett csicsóka, 1 dl olíva olaj, só, bors, ízlés szerint, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 2 dl tejszín.

A csicsókákat kefével tisztára sikáljuk, hosszanti irányban felszeleteljük. Sütőedénybe tesszük. Öntünk rá annyi olíva olajat, hogy elkeverve mindenhol érje az olaj, de ne ússzon benne. Fűszerezzük, só, zöldbors őrölve, zúzott fokhagyma, reszelt parmezán, tejszín. Kézzel összekeverjük, mindenhol érje a fűszer és a tejszín.

Sütési idő kb. 30 perc.

Halak vagy natúr húsok mellé kitűnő köret.

Csicsókaleves (holland recept)

Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, felvágva, 1 ek főzőolaj, 35 dkg csicsóka, megmosva, 2 sárgarépa, megtisztítva, kockára vágva, 2 paradicsom, feldarabolva, 6 dl zöldségleves, só és frissen őrölt feketebors

Futtassuk meg a hagymát az olajon. Közben hámozzuk meg a csicsókát és mossuk meg újból, daraboljuk fel és tegyük az edénybe. Gyorsan dolgozzunk vele, mert nagyon hamar megfeketedik.

Adjuk hozzá a többi belevalót is. Lefedve forraljuk fel, majd 30 percig kis lángon főzzük. Nyomjuk át szitán, vagy turmix- ill. robotgéppel pürésítsük. Ezt a levest ajánlják még fokhagymás croutonnal is.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.