Így készítsünk skandináv forralt bort – Glögg recept

A forró italok a hideg napok megszépítői! Ihatunk forró csokit, kakaót, puncsot, de ha kedvencünk a klasszikus adventi forralt bor, érdemes lehet a szintén bor alapú glöggel is tenni egy próbát.

Habár a forralt bor és a glögg sokban hasonlít egymásra, mégsem teljesen egyforma a két italA glögg a kardamommal hívja fel magára a figyelmet, ez a legerősebben kiérezhető és egyben a legfontosabb fűszer benne. Nézzük, hogyan készíthetjük el otthon.

Foto: 123rf.com

A forralt borhoz hasonlóan a glöggnek is rengeteg fajtája létezik, sokan más szeszes italokkal, gyümölcsökkel és fűszerekkel bolondítják meg, de az összes glögg alapja a vörösbor. Bizonyos receptekben nemcsak sima vörösbor, hanem portói is szerepel. A portói eredetileg egy erős, édes desszertbor, ami meglepően sok koktélnak összetevője, illetve jól passzol számos gyümölcshöz is.

Az alkoholos komponens lehet a vörösbor – esetleg portói – mellett vodka, fehér rum és Bourbon whiskey. Feltétlenül tegyünk bele kardamomot és a klasszikus forralt bor fűszereit is: fahéjat, szegfűszeget és csillagánizst. Még egy kis cukor, narancshéj, füge, majd az egész mehet egy fazékban a tűzhelyre melegedni. Ne forraljuk fel, csak főzzük lassú tűzön, majd hagyjuk pár órát állni. Fogyasszuk ismét felmelegítve, díszíthetjük mazsolával vagy szeletelt mandulával.

Görcsoldó, antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, a szív “gyógyszere” – Ő a kardamom

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.