Vöröshagyma – távol tartja a bajt, ízesíti az ételt

Ősrégi konyhai fűszerünk a vöröshagyma, amely nemcsak ételeinket ízesíti, de az egészségünket is helyrehozza néhány, nagyanyáink által is őrzött módszerrel.

A magyar tájnyelv hajmának, zsidószalonnának és mózespecsenyének is nevezi a vörös hagymát. Már az egyiptomiak is ismerték jótékony hatását, Ízisz szent növényének tartották. A növekedés és a termékenység szimbóluma volt. Wales jelképeként használja, mivel a középkorban csatát nyertek a kelta wales-iek a hagyma segítségével. Hazánkba Közép-Ázsiából került, és milyen jól jártunk vele!

Ez az ízes, régi fűszer a hagymafélék családjába tartozik, nálunk is termesztik. Jellegzetes íze és illata egy kénvegyületeknek, az allilszulfidnak köszönhető. Nagyon sok fajtája van, de nem hiába ismert és kedvelt világszerte a makói vöröshagyma: kellemes az aromája és kevésbé csípős az íze.

A hagyma fogyasztása igen hasznos, hiszen tartalmaz B1, B2, valamint C-vitamint, kalciumot, káliumot, jódot, foszfort, cinket, szelént, nikotinsavat és flavonoidokat is.

Gyógyhatása világraszóló

Külsőleg és belsőleg is alkalmazható gyógyításra. Baktériumölő hatása régóta ismert, már Pasteur is felfedezte. Kiválóan megfázásos betegségek enyhítésére, köhögés csillapítására, a hurutos- és légúti megbetegedések kezelésére. De jó gyógyszer akkor is, ha az emésztőrendszerrel van baj: fokozza ugyanis az emésztőnedvek termelődését. A bélgörcsöket enyhíti. Alkalmas bélféregűzésre, vizelethajtásra és étvágygerjesztésre is.

A vöröshagyma bevethető magas vérnyomás ellen, és csökkenti a szívroham kockázatát. De alkalmazható érelmeszesedés megelőzésére, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést, a trombózis, a vérrögképződés kialakulását pedig gátolja.

Igen hatékony bármilyen gyulladással szemben – növeli a szervezet ellenálló-képességét. Orrmelléküreg-gyulladás esetén is alkalmazható. Vércukor csökkentésére kiváló, nyersen fogyasztva a koleszterinszintre is kedvező a hatása. Egyes feltevések szerint a vöröshagyma kénvegyületei gátolhatják bizonyos tumorsejtek növekedését, burjánzását, így a rákos megbetegedések ellen is bevethető.

A sokoldalú fűszer

A vöröshagyma héját elsősorban gyógyteaként használják, megfázásos tünetek enyhítésére, orrdugulás csökkentésére, de gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását is. A barna héj vízben felforralásával készül a gyógytea. Húsvétkor a tojások festéséhez is készítenek “festéket” a hagymahéjból, és végül mintákat kaparnak a barna színbe.

A hagyma illóolajai fellazítják a légutakban lerakódott, besűrűsödött nyákréteget. Bizonyított jótékony hatása az asztma ellen is. A hagyma szirup és a hagymalé nyákoldó, csillapítja a köhögést.  Borogatása hasznos a bőr felhólyagzása esetén. Meghűlésre alkalmazható a hagymás tej is.

A hagymás tej elkészítéséhez két kis fej hagyma elég. Össze kell vágni, majd forraljuk fel 1db szegfűszeg, 1 szál kakukkfű és 1 teáskanálnyi méz hozzáadásával, 1 dl vízben. Tizenkét órán keresztül hagyjuk állni, majd nyomjuk át egy szitán. Forraljuk fel 2 dl tejjel, és kész is az ital. Meghűlés esetén napi 2 csészényit ajánlott fogyasztani belőle!

A vöröshagyma nagyon sokoldalú fűszerként is. Sült és főtt ételeink legnépszerűbb ízesítője, húsokhoz, levesekhez, főzelékekhez használjuk, de ízesítjük vele a mártásokat, és a saláták kedvelt alkotóeleme is.

Akiknek nem ajánlott?

Bármennyire szeretjük is a hagymát, terhesség és szoptatás idején ne fogyasszuk az erősen hagymás ételeket. Az illóolaj-aromák ugyanis átmennek az anyatejbe. Ha túl sok vöröshagymát eszünk, fokozódik a gáztermelés a belekben, így ha ezt el akarjuk kerülni, ne vigyük túlzásba a “hagymázást”.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.