Így készítsünk levendulából gyógyteát!

A levendula virágban található értékes illóolajban rejlik a növény gyógyító ereje, ezért érdemese ebből az alkotóelemből teát készíteni.

A levendula számos néven ismert a népi gyógyászatban, hívják keskeny levelű levendulának, orvosi levendulának, vagy szagos levendulának is, de szinte teljesen mindegy milyen névvel illetjük ezt a gyönyörű növényt, a belőle készült gyógytea jó hatással van szervezetünkre.

A levendula virágban található értékes illóolajban rejlik a növény gyógyító ereje. Ahhoz hogy teát, vagy finom süteményt tudjunk készíteni levendulából, érdemes pár tő palántát elültetni kertünkben.

Fontos hogy ültetés előtt jó alaposan trágyázzuk be a talajt, vagy keverjük össze jó minőségű komposzttal, hogy a növénynek legyen elég tápanyag majd a fejlődéhez és a virágzáshoz. A palántákat augusztus végétől, egészen októberig lehet ültetni, majd a második évtől a növényeket kb. 8-10 cm magasságban vissza kell vágni a virágzás végén.

levendula

A virágokat mindig a teljes nyíláskor kell betakarítani a déli órákban, mert a napsütés hatására ekkor a legmagasabb a növény illóolaj tartalma.

A virágából főzött gyógytea hatásos görcsoldásra, fejfájásra, idegnyugtatásra, valamint gyomoré s bélbántalmak kezelésére. Reuma és idegzsába ellen vegyünk levendulás fürdőt, amely ellazítja az izmokat és csökkenti a fájdalmat.

A gyógyteához forraljunk fel 2 dl vizet, majd tegyünk bele 2 teáskanál levendulavirágot, és hagyjuk állni kb. 5 percig, majd szűrjük le, és fogyasszuk el.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.