Mi a teendő, ha alacsony a spermaszám?

Sajnos egyre több férfi kénytelen szembenézni azzal a ténnyel, hogy az andrológus diagnózisa alapján alacsony spermiumszámmal rendelkezik.

Ez pedig sokszor azt is jelenti, hogy a pár számára a gyermekáldás csak orvosi segítséggel lehetséges. Pedig az alacsony spermiumszám ellen lehet tenni!

De miért?

Talán ez a legelső kérdés, ami felmerül minden férfiban. Hiszen a spermiumszám csökkenésének nincsenek külső jelei, arról szinte kizárólag a spermiogramm elkészülése után szereznek tudomást a férfiak. Persze van, aki tisztában van vele, már a vizsgálat előtt.

Fotó: 123rf.com

Ebben az esetben sem a külső tünetek miatt ismerik az állapotukat a férfiak, hanem azért, mert a spermiumszám alacsony volta sajnos öröklődő is lehet, vagyis, ha apjuknál is meglehetősen nehezen jött össze a baba, akkor erre nagy esély van náluk is. A spermiumszám csökkenése lehet genetikai eredetű, okozhatja betegség, de a legtöbb esetben nem erről van szó. Sajnos a hátterében egyszerűen az életmódunk húzódik meg. A környezeti hatások ugyanis erősen rombolják a férfiak termékenységét, világszerte!

Akkor elő a cinket!

Jól bevált recept, nem csoda, ha ehhez fordulnak a legtöbben, és nem is teszik rosszul. A cink ugyanis elengedhetetlenül fontos a spermiumképzéshez, vagyis, ha nincs belőle elegendő a szervezetben, akkor a spermiumok száma és minősége is romlani fog. De! A cink önmagában sajnos kevés. Egyrészt a megfelelő hasznosulásához mindenképpen kell a réz, amely szintén elengedhetetlen a megfelelő spermiumképzéshez. De ez elmondható a vasról, számtalan vitaminról, nyomelemről és ásványi anyagról. A cink pótlása mellett így mindenképpen figyeljünk arra, hogy komplex, sok összetevős készítménnyel töltsük fel a kiürült tápanyagraktárakat. Sajnos a raktárak feltöltésében az étkezés a legtöbbször már nem tud kellő mennyiségű tápanyagot biztosítani. A komplexitás mellett pedig kiemelten fontos, hogy szerves kötésű (-citrát, -glükonát) anyagokat vigyünk be a szervezetbe, mert ezek hasznosulása akár 80%-kal is jobb!

Séta, futás, edzőterem

Az izmos, szálkás test igazi divatikon lett az elmúlt években, de a termékenységhez nem sok köze van. A mozgásnak azonban nagyon is! Nem feltétlenül cél az izomkolosszus kinézet – sőt, ez sokszor még ront is a helyzeten -, de a mozgás, a rendszeres sport mindenképpen szükséges. Ez serkenti az anyagcserét, és elősegítik a tápanyagok hasznosulását is, vagyis a megfelelő mozgás nélkül a rendszer nehezebben áll helyre.

Kevesebb szex

Sokan döntenek úgy, hogy kevesebbet lesznek együtt párjukkal, hiszen így több spermium száll hadba egy-egy együttlét során. Ez azonban csak egy bizonyos pontig igaz. 2-3 naponta együtt lenni a spermiumszámra nézve is hasznos – bár ez nem hoz olyan jelentős növekedést -, de tovább húzni több szempontból is problémás. A szex feladattá minősítése egyik félnek sem tesz jót, a teljesítési nyomás más szexuális zavarokat is könnyen előhozhat. Ráadásul, ha sokáig tartogatjuk a muníciót, akkor a spermiumok minősége is jelentősen romlik, ami a sikeres megtermékenyítés esetén nagyban növeli a genetikai betegségek kialakulásának esélyét, a koraszülés vagy a vetélés kockázatát” – mondja Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember.

Fotó: 123rf.com

Viagra?

A teljesítménynövelők – legyenek tabletták, krémek, italok, vagy akár kúpok – nem a termékenységet fokozzák. Jellemzően inkább a libidóra hatnak, vagy a pénisz vérrel való telítettségét javítják, tartják fenn hosszabb ideig. De ezeknek nem sok köze van a spermiumtermeléshez, vagyis a spermiumszámra a teljesítménynövelő szereknek nincsen hatása!

Lemondás

Ha a háttérben genetikai rendellenesség vagy betegség áll, akkor sajnos sokszor elkerülhetetlen a mesterséges megtermékenyítés. Azonban ezeket a gondokat nehéz felismerni, vagyis az alacsony spermiumszámra reagálva mindenképpen a tápanyagpótlás a megfelelő döntés, és közben a további kivizsgálások elindítása. Hiszen, ha pusztán a környezeti hatások okozták a problémát, akkor jó eséllyel sikerül a családalapítás orvosi segítség nélkül is, a tápanyagraktárak feltöltése és a test normál működésének visszaállítása révén.

A spermaszám csökkenése nem feltétlenül betegség jele

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Nem oda Buda!!!
  1XŰN nem vesszük figyelembe!!!
  +xorozzuk 2vel
  Ez a +oldás…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.