Fáradtság és meddőség a vashiánytól? A kávé nem megoldás!

A férfiak meddősége, akárcsak a hölgyeké, az esetek többségében egyszerűen tápanyaghiányra, illetve az azzal összefüggő hiánybetegségekre vezethető vissza. Az egyes tápanyagok pótlása azonban nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Mi is kell?

Egy sor fontos tápanyag van, mely szükséges ahhoz, hogy a normál termékenységet fenntartsuk. Ezek közül a vas kiemelkedő, hiszen a megfelelő oxigénellátásban is szerepet játszik, valamint a sejtosztódásban is jelentős feladata van.

A vas azonban egy olyan anyag, melyet nem egyszerű pótolni a szervezetben, mivel a felszívódásához, beépüléséhez segédanyagra van szüksége, és sajnos egy sor olyan tevékenység gátolja a felszívódását, melyet előszeretettel végzünk. A vas hiánya elsősorban anémiát, vagyis vashiányos vérszegénységet okozhat, de sajnos rányomja bélyegét a spermaképzésre is. A vas pótlása megfelelő készítménnyel jól megoldható, de ehhez nem árt tudni, mire is érdemes figyelni.

Fotó: 123rf.com

Vas

A vas bevitele a szervezetbe nem egyszerű feladat. Azt tudjuk, hogy a spenót igen nagy mennyiségben tartalmazza ezt a létfontosságú elemet. Csakhogy ezzel az a baj, hogy a növényi eredetű vas felszívódása nehézkes, mivel az állati eredetű fehérje jelenlétében tud csak igazán jól végbe menni.

A felszívódásban komoly segítséget jelenthet a C-vitamin, vagyis a kiválasztott készítményben minimum ennek az anyagnak jelen kell lennie. Tény azonban, hogy minél komplexebb egy vitaminkészítmény, annál hatékonyabb lehet az egyes anyagok felszívódása, hiszen így jó esetben megtalálhatóak benne azok az “anyagpárok”, vagy hármasok (stb.), melyek segítik egymás felszívódását – mondja Ratkó Tünde.

A vas esetében a felszívódás gátlásával is számolni kell, mivel hétköznapi tevékenységeink ebben komoly szerepet játszhatnak. Érdekes oximoron, hogy a vashiányos állapot fáradsággal jár, amire a legtöbben válaszul kávét, vagy teát fogyasztunk nagy mennyiségben. Sajnos azonban mindkét ital gátolja a vas felszívódását. Ezen kívül a fáradtság, kimerültség ellen sokan szednek magnéziumot is, ami – ha külön szedjük be a két anyagot, nem komplex készítményben – szintén gátlóan hat a vas hasznosulására.

Fotó: 123rf.com

Komplexitás – felszívódás

Fontos megjegyezni, hogy a komplexitás önmagában nem elég. A férfiaknak szánt vitaminkészítmények esetében is – akárcsak a nőknél – kiemelten fontos, hogy az anyagok szerves, biológiailag aktív kötési formában legyenek jelen. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelent (pl: cink-citrát, vas-glükonát)

Ennek oka, hogy a szervezetbe juttatott inaktív, vagyis szervetlen kötéssel rendelkező anyagot (mint az oxidok) első körben aktív formára kell alakítani. Ez energiabefektetéssel jár, ráadásul az anyag egy része is úgy használódik fel, hogy az utána már nem hasznosítható. Ez azt jelenti, hogy a szervetlen kötésű anyagok hasznosulása jó esetben is csak 20% körüli. Ezzel szemben a biológiailag aktív társaik hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet!

Forrás: https://napidoktor.hu/index