A vashiány oxigénhiányos állapotot okozhat a babánál

A vashiány a terhesség elején ma már egyre több esetben jelentkezik. Ennek oka pedig egyszerűen az, hogy a kismama nem visz be elegendő tápanyagot a szervezetébe. Nem arról van szó, hogy nem akar, csupán arról, hogy ez nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

Mire kell nekünk a vas?

A vas igen sokrétű segítséget jelent a szervezet számára. A legfontosabb talán mégis az, hogy a vas a vér egyik fontos alkotóeleme. Egészen pontosan a hemoglobinban találhatjuk meg. Nem mellesleg ez az anyag adja a vörös színt is, de ennél sokkal fontosabb dolga is van. A vas nélkül ugyanis a hemoglobin képtelen lenne az oxigén szállítására, mivel ehhez az anyaghoz képes kötődni az éltető vegyület.

Fotó: 123rf

A vas hiányának egyik legjellemzőbb betegsége az anémia, vagyis a vashiányos vérszegénység. Ez a betegség nem csak a várandósság alatt alakulhat ki, ám az áldott állapotban lévő nőknél gyakoribb, mivel megváltozik a testük, és annak igényrendszere.

Várandósság során

A vas ebben az esetben is pontosan ugyan azt a funkciót látja el, mint a terhesség előtt. Az eltérés az, hogy nagyobb mennyiségre van szükség belőle. Egy nő átlagos vasigénye napi 15 mg. Ez a várandósság során megduplázódik, köszönhetően a magzat igényeinek, illetve annak, hogy megnő a vér mennyisége is a testben. A várandósság során kialakuló, vagy már meglévő, kezeletlen anémia nem csak fáradékonyságot okozhat, hanem sajnos oxigénhiányos állapotot is kiválthat a magzatnál,, hozzájárulhat a koraszüléshez, vetéléshez is.

Azt ma már tudjuk, hogy csupán étkezéssel fedezni a megnövekedett tápanyagszükségletet szinte lehetetlen – ezért is ajánlják ma már a szakemberek a várandósvitamin szedését. Azonban ahogyan azt dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője elmondta, nem mindegy, hogy milyen formában juttatjuk be a szükséges anyagokat.

  • Érdemes komplex készítményt választani. Sokan esküsznek a külön-külön bevitt tápanyagokra, ám itt meg kell említeni, hogy a magnézium gátolja a vas felszívódását, így inkább olyan készítményt válasszon, ahol a kettő egyszerre van jelen, hiszen ilyenkor ezt a szakemeberek az összeállításnál kiküszöbölik. Nem mellesleg a komplexitás az egyes anyagok felszívódását is segíti, így például a vas esetében a C-vitamin jelenléte sokat tesz a megfelelő hasznosulásért.
  • Ha már hasznosulás. A szervezetben azok az anyagok képesek igen nagy mértékben felszívódni, melyek szerves, biológiailag aktív kötéssel vannak jelen. Ez a legtöbb esetben -citrát és -glükonát kötéseket fed – a vas esetében éppen a vasglükonátot. Az így bevitt anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet.
  • Nem szabad elfelejteni, hogy a várandósság során az eltérő trimesztereknek más és más a tápanyagigénye is. A vas esetében szerencsés a helyzet, mivel az igények nem változnak, de a vitaminok, ásványi anyagok és más nyomelemek esetében ez már nem igaz. Például míg az első és a második trimeszterben a B-vitaminok (B1, B2,B3,B6, B12, …) mindegyikének jelenléte fontos, addig a harmadik trimeszterben csupán a B6-vitamin jelenléte indokolt, a többiből ekkor már nincs szükség a megemelt mennyiségre – nem mellesleg így a túlzott hízást is könnyebben elkerülhetjük.

Forrás: https://napidoktor.hu/index