Nyelvcsap-, alsó orrkagyló nagyobbodás, laza lágyszájpad – a horkolás okai

A horkolásnak több kiváltó oka is lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa néhány gyakori kiváltó okot nevezett meg, melyeket fül-orr-gégészeti vizsgálat során lehet diagnosztizálni.

Orrpolip, orrsövényferdülés, légúti allergia

Mindhárom kórkép alapvetően azért hozható kapcsolatba a horkolással, mivel orrdugulást okozhatnak, ez pedig a zajos alvás leggyakoribb kiváltó oka. Az orr anatómiai okokból fekvő helyzetben könnyen eldugul, tapasztalhatjuk ezt egy egyszerű nátha esetén is. Ha viszont valamilyen tartós probléma, krónikus elváltozás is fennáll, akkor az orrdugulás hosszabb időn át is jelentkezik, így rendszeressé válhat a horkolás.

 

Fül-orr-gégészeti betegségek a horkolás hátterében.

Foto:123rf.com

Orrdugulást több betegség is okozhat. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során ezeket be tudjuk azonosítani, majd célzott kezeléssel a horkolást kiváltó okot meg tudjuk szüntetni. Dr. Augusztinovicz Monika a gyakori, orrdugulást okozó betegségek között említette az orrpolipot, orrsövényferdülést, krónikus orrmelléküreg-gyulladást és a nem megfelelően kezelt szénanáthát is. A Fül-orr-gége Központ orvosa hozzátette, hogy némely esetben olyan elváltozások is állhatnak a horkolást okozó orrdugulás hátterében, amire ritkán gondolunk. Példaként említette, hogy orrdugulás jelentkezhet bizonyos gyógyszerek szedésének következtében, okozhatja reflux, de lehet orrcsepp-függőség tünete is. Ezekre a kivizsgáláson túl, a beteg részletes kikérdezése során lehet fényt deríteni.

Nyelvcsap-, alsó orrkagyló nagyobbodás, túl laza lágyszájpad

Ha nem orrdugulás áll a horkolás hátterében, akkor a legtöbb esetben ezek a problémák fordulnak elő. A torok hátsó felső része a lágyszájpad, és itt található a nyelvcsap is, amit otthon a tükörbe nézve is szemügyre vehetünk. A középen lelógó, nyálkahártyával fedett kis nyúlvány megnagyobbodása lehet alkati kérdés, de okozhatja irritáció – dohányzás, alkohol fogyasztás – és reflux is.

Az orrduglás kezelésével megszűnhet a horkolás

A megnagyobbodott nyelvcsap légúti szűkületet idéz elő, ami még súlyosabb lehet, ha a lágyszájpad is túl laza, melynek előfordulása az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb. A túlzottan laza lágyszájpad ugyanis alvás közben, légzésnél erősebben rezonál, és ez vezethet horkoláshoz.

 

Az orrüregben belül három orrkagyló található, ezek közül az alsó helyezkedik el a legközelebb az orrnyíláshoz. Ez az orrkagyló megnagyobbodhat, az orrüreg szűkülete miatt pedig megnövekszik a felső légút ellenállása. A levegő áramlása ennek következtében felgyorsul és megrezegtetheti a lágyszájpadot, emiatt horkolás jelentkezhet. Mindhárom itt felsorolt probléma kezelése műtétet igényel, és az orrdugulást kiváltó okok között is találunk olyan elváltozásokat, mint például az orrpolip vagy orrsövényferdülés, melyek szintén műtéti úton kezelhetőek. A panaszok egy része azonban gyógyszerrel, orrspray segítségével is orvosolható.

Foto:123rf.com

Dr. Augusztinovicz Monika hangsúlyozza, hogy a kivizsgálást nem szabad sokáig halogatni, mert horkolás mellett komoly alvási zavar, például alvási apnoe is fennállhat, ami viszont nemcsak nappali fáradékonyságot, romló koncentrációt és gyakoribb fejfájást okoz, de megnöveli a magas vérnyomás, a stroke és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Ez elkerülhető, ha horkolás esetén időben orvoshoz fordulunk.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.