Miért jó meztelenül aludni?

Számos egészségügyi előnye van a meztelenül alvásnak

Ha még nem alszol meztelenül, talán itt az ideje, hogy kipróbáld. Ez a cikk elmagyarázza, hogyan segíthet a meztelenül alvás a jobb pihenésben, a stressz csökkentésében, de még a fogyásban is.

Hogyan segít a meztelenül alvás a jobb pihenésben?

Alvás hűvösben

A hőmérséklet nagyban befolyásolja az alvás minőségét. Ha a bőröd elkezd túlmelegedni, akár csak egy kicsit is, nagyobb valószínűséggel ébredsz fel túl hamar az éjszaka közepén. A túlmelegedés emellett kiragadja a szervezetedet a mélyalvás fontos fázisából, amelyre szükséged van ahhoz, hogy leküzdhesd a fertőzéseket és napközben éber maradj.

Fotó: 123rf.com

A meztelenül alvás egyszerű módja annak, hogy alacsonyan tartsd a bőröd hőmérsékletét anélkül, hogy a szoba hőmérsékletét megváltoztatnád. Emellett segít abban is, hogy összességében hűvös maradjon a bőröd. Ez javítja az alvás minőségét, és kevésbé érzed magad másnap fáradtnak.

Tudtad milyen betegségeket okoz a rossz alvás? Kattints ide, hogy elolvasd >>

Barna zsírt termel

Az alacsonyabb hőmérsékleten alvás hatására a szervezeted több barna zsírt termel. A barna zsír fokozza az anyagcserét azáltal, hogy elégeti a vércukrot és a tárolt fehér zsírt, azért, hogy éjszaka melegen tartson. A barna zsír magas szintje csökkentheti az olyan betegségek kockázatát, mint az elhízás és a cukorbetegség.

Kisebb súlygyarapodás

Ha a meztelenül alvás segít abban, hogy tovább aludj, az segíthet csökkenteni az elhízás és a súlygyarapodás kockázatát. Azok a felnőttek, akik éjszakánként 5 órát vagy kevesebbet alszanak, nagyobb valószínűséggel szednek fel jelentős mennyiségű súlyt azokhoz képest, akik 7 órát vagy többet alszanak.

Fotó: 123rf.com

A jobb pihenés előnyei

Ha a meztelenül alvás segít abban, hogy jobban kipihend magad az a mentális és fizikai egészségednek is jót tesz.

A jobb alvás összefügg:

  • A szívbetegségek, a cukorbetegség és más súlyos egészségügyi problémák csökkent kockázatával
  • Erősebb immunrendszerrel
  • A tisztább gondolkodással és jobb összpontosítással
  • Jobb gondolkodással és problémamegoldással
  • Jobb teljesítéssel a munkahelyen
  • A depresszió kockázatának csökkenésével

Kevesebb méreganyag

A mély alvás különösen fontos az éjszakai pihenés során. Amikor alszol, az agyad megtisztítja magát a mérgező fehérjéktől, amelyek némelyike növelheti az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak kockázatát. A meztelenül alvás tehát segít „hűvösen” maradni, ami fontos a szükséges mély alváshoz. Ha lefekvés előtt levetkőzöl, az hosszú távon is megőrizheti elméd egészségét.

A meztelenül alvás hatása a kapcsolatokra és a szexuális egészségre

Pároddal alszol? A közös meztelen alvás javíthatja a pihenéseteket azáltal, hogy csökkenti a stressz- és szorongásszinteteket. A felnőttek közötti bőr-bőr kapcsolat növelheti az oxitocin, a “szerelemhormon” szintjét. Ez a megnövekedett oxitocin segíthet csökkenteni a stressz szintjét, emellett úgy érezheted, hogy jobban kötődsz párodhoz.

Fotó: 123rf.com

Javítja a termékenységet

Férfiak esetében a meztelenül alvás a reproduktív egészséget is javíthatja. A spermaszám és a spermakoncentráció alacsonyabb azoknál, akik szűk alsóneműt viselnek. Ez valószínűleg azért van, mert melegebbé teszi a heréket. Az alsónemű nélküli alvással a heréknek lehetőségük van lehűlni.

Nemtől és párkapcsolati státusztól függetlenül a meztelenül töltött idő segít javítani a testképet, az önbecsülést és az általános jó közérzetet is.

Tippek a meztelen alváshoz

Fontos a megfelelő hőmérséklet. A legtöbb ember optimális alvási hőmérséklete 18 és 21 fok között van. A különböző emberek különböző komfortfokozattal rendelkeznek.

Egy kényelmetlenül hideg szoba szintén megnehezíti az alvást. Hagyd, hogy a komfortérzeted határozza meg a szobahőmérsékletét. Győződj meg arról is, hogy kezeid és lábaid elég melegek. A tested alváshoz csökkenti a maghőmérsékletét, mivel a véráramlást ezekre a területekre küldi.

Ha végtagjaid általában hidegek, de meztelenül szeretnél aludni, fontold meg a fürdést vagy a zuhanyozást lefekvés előtt egy-két órával. Ez segít javítani a keringést és az általános hőmérséklet-szabályozást.

Azonban, ha még nem állsz készen arra, hogy teljesen meztelenül aludj akkor sincs baj. Ha csak egy laza alsóneműben alszol, az is elég lehet ahhoz, hogy ugyanezeket az előnyöket élvezhesd. Mindenkinek más az alvásigénye, és ez a ruházatra is vonatkozik.

Ez a téma is érdekelhet: 

Kellemest a hasznossal: az alvás jótékony hatásai

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.