14 tipp a jobb alvás érdekében – mit tehetünk érte? – 2.rész

Az alváspozíciónak is van jelentősége

A minőségi alvás minden tekintetben nagyon fontos számunkra. Befolyásolja mindennapjainkat, koncentrációnkat, teljesítményünket, hangulatunkat. Van, akinek egyszerűen megy, mások küzdenek a kielégítő pihenésért. Hogyan érhető el a jobb alvás?

A megfelelő pihenésért érdemes tenni. Ha ugyanis szervezetünk nem jut elegendő alváshoz, könnyen rámehet az egészségünk. Először csak hangulatunk lesz csapnivaló, nem tudunk koncentrálni, teljesíteni, romlik a memóriánk – majd komolyabb problémák is jelentkezhetnek.

Mit tehetünk a jobb alvás érdekében? Lássuk a tippeket.

Talán már hallottunk róla, hogy a szabályszerű alvás igen sokat számít. Időben kell lefeküdni, érdemes ugyanakkor kelni és aludni térni minden nap. Testmozgást ne végezzünk lefekvés előtt 2 órával, mert felpörgetjük a szervezetünket. Ha lehet, kerüljük az alkoholt és a koffeint is ebben az időszakban, mert megzavarják a jó pihenést. De mi mindent tehetünk még?

Cikkünk első részében  az első 7 tippről olvashattunk. Lássuk a többit.

8.Ágyazzunk meg! Furcsán hangzik, de ha megtesszük, az a jobb alváshoz is hozzájárul. A kutatók sem tudják, miért, az ok valószínűleg az, hogy egyszerűen kellemesebb érzés. A tiszta hálószoba is ilyen, azt pedig talán nem is kell említeni, hogy egy jó zuhanyzás, fürdés csodákat tehet.

9.Próbáljuk ki a fehér zajt: a légkondicionáló, ventilátor vagy akár egy kitartó eső folyamatos zaja a háttérben kellemes hatású. Ha az ilyen dolgok segítenek a jobb alvás elérésében, fontoljuk meg egy fehér zaj eszköz beszerzését – ma már a telefonon is letölthetünk ilyen applikációt.

10.Ha hason alszunk: a hason alvás esetén jellemzően többet forgolódik az ember, vagyis kevésbé alszik jól. Ez a pozíció terhelheti a nyakat és a hát alsó részét. Ám nem mindig könnyű helyzetet változtatni. Amennyiben már így alszunk, segíthet, ha nagyon lágy vagy vékony párnát használunk. Ez védheti a nyakat.

11.Ha háton alszunk: a háton alvás súlyosbíthatja a horkolást. Hozzájárulhat az alvási apnoé kialakulásához – ebben a súlyos állapotban a horkolás a légzést is megszakítja, ráadásul többször egy éjszaka. A gerinc természetes vonalának megtartásában segíthet egy párna vagy összegöngyölt törölköző a térdek alatt. A fejnek vékonyabb párnára lehet szüksége, amely középen kissé vastagabb, így támasztja a nyakat. A memóriás párnák működnek a legjobban, mivel felveszik a fej formáját.

12.Oldalt alvás: ilyen pozícióban azért érünk el jobb alvást, mert kisebb az esély a horkolásra és a hátfájásra is.  Mindegyik oldalt alvó pozíció jó, de a „csecsemő pózt” tartják a legjobbnak, melyben a térdet enyhén a mellkashoz húzzuk. Ez segíthet egy nagyobb, keményebb párna használatában is, hogy a távolságot növeljük a fül és a váll között. Egy másik párna, melyet a lábak közé veszünk, a gerinc megfelelő tartását is segítheti.

13.Jobb alvás terhesen: általában kényelmesebb és egészségesebb a baba és a mama számára is az oldalt alvás. A bal oldal előnyösebb is, mert több vér és tápanyag jut a gyermekhez. De azért nem kell aggódni, ha más pozícióban ébredünk. A súly támogatására érdemes a has alá egy párnát helyezni, illetve a lábak közé.

14.Mit viseljünk? A jobb alvás érdekében mindenképp kényelmes, lélegző és lány anyagban érdemes pihenni. A pamut ilyen, bár nem mindig érezzük elég melegnek. A flanel melegebb, nyáron viszont túlzásnak érezhetjük. A selyem drága és nehezen tisztítható. A lazábban illeszkedő hálóruha egyébként a legjobb.

Ha a talpunk fázik, viseljünk zoknit, mert ez komolyan zavarhatja a pihenést. A túl vastagok felmelegíthetik az egész testet. Amennyiben túlságosan melegünk van éjjel, próbáljunk meztelenül aludni. Ez hűvösen tart és hosszabban, mélyebben alhatunk.

Azért, hogy kipihenten ébredjünk, érdemes mindent megtenni, hogy a mély alvás fázisa a lehető legharmonikusabb legyen. 

Ez a mély alvás titka

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.