Mi a melatonin és „mit művel?”

Egy hormon, amely nélkül nehezen tudnánk elaludni – a melatonint a tobozmirigyünk állítja elő, egy aprócska mirigy az agyban. Ám kis mennyiségben bizonyos ételek is tartalmazzák. Mit is tesz ez a természetes hormon a szervezetben?

A melatonin olyan hormon, melyet az agyban elhelyezkedő kis tobozmirigy képez. Segít kontrollálni alvási és ébrenléti ciklusainkat. A melatoninból igen kis mennyiség megtalálható élelmiszerekben is, így a húsban, gyümölcsökben, gabonában és zöldségekben. De akár étrend-kiegészítő formában is szedhető.

Hogyan „cselekszik”?

Szervezetünknek saját belső órája van, mely ellenőrzés alatt tartja az alvás és az ébrenlét természetes ciklusait. Részben ez az óra kontrollálja, mennyi melatonint termel a testünk. Normális esetben a melatonin szint akkor kezd emelkedni, amikor az este közepénél-végénél járunk, éjszaka magas marad és reggelre leesik.

A fény befolyásolja, mennyi melatonint állít elő a szervezet. A téli, rövidebb napok idején az átlagosnál korábban vagy később termelheti ezt a hormont. Ez a változás vezethet a szezonális affektív zavarhoz (SAD) vagy a téli depresszióhoz.

A természetes melatonin-szint a kor előrehaladtával lassan esni kezd. Egyes idős emberek szervezete nagyon kevés ilyen hormont állít elő, vagy egyáltalán nem termeli.

alvás03

Miért használjuk a melatonint étrend-kiegészítőként?

A melatonin-étrendkiegészítőket gyakran alkalmazzák az ún. jet lag vagy alvásproblémák, például álmatlanság kezelésére. A tudósok más előnyös felhasználási módjait is vizsgálják. Így például az említett szezonális affektív zavar kezelését, az alvási szokások kontrollálását azoknál az embereknél, akik éjjel dolgoznak, az alvási problémák megelőzését, illetve csökkentését műtétet követően, valamint a krónikus fejfájások mérséklésében is igénybe veszik a melatonint.

De vajon biztonságos az étrend-kiegészítő szedése? A legtöbb esetben igen, alacsony dózisban, hosszú- és rövidtávú alkalmazás esetén, azonban orvosunkkal mindenképp egyeztetnünk kell. Gyermekek és terhes nők nem szedhetik a melatonint anélkül, hogy a doktorral nem konzultálnának előtte.

A melatoninnak vannak mellékhatásai, de elmúlnak, ha letesszük az étrend-kiegészítőt. Mellékhatásként jelentkezhet álmosság, alacsony testhőmérséklet, igen élénk álmok, reggeli ittasság-érzet, kisebb változások a vérnyomásban.

Amennyiben a hormon hatására álmosnak érezzük magunkat, lehetőleg ne vezessünk, mialatt szedjük.

Ha orvosi vizsgálatra kerül sor, jelezzük a doktornak, hogy alkalmazzuk a melatonint. Arról is szólnunk kell, hogy gondjaink vannak az alvással (álmatlanság), ugyanis ez egészségügyi problémával függhet össze.

Felnőtteknek a melatonint 0,2 m-20 mg közötti dózisban javasolják, attól függően, mi az oka a használatának. A megfelelő adag személyenként változhat. Egyeztessünk orvosunkkal, mennyire van szükségünk és jó-e nekünk egyáltalán, ha szedjük.

S hogy hol jutunk hozzá? A melatonin-kiegészítőket vény nélkül beszerezhetjük, bioboltokban, drogériákban vagy online shopokon keresztül.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.