Riasztó álmok. Van-e rá megoldás?

Felriadni éjszakánként? A békés, pihentető alvás egyesek számára csak álom. Hogyan kezelhető a felriadással járó betegség?

Felriadás éjszaka – meddig normális?

Teljesen normális, szinte mindenki által megtapasztalt élmény, alvás közben hirtelen felriadni. Ugyancsak ismerős jelenség, hogy az alvás kezdetén, még mielőtt mélyebb álomba merülnénk, furcsa érzés fog el minket, például, elesünk, vagy zuhanunk, amivel együtt visszazökkenünk a valós, éber jelenbe.

Ezek az élmények teljesen normálisak, ha csak ritka időközönként fordulnak elő. Amennyiben gyakoribb a felriadás éjszakánként, betegségre kell gyanakodni. Ezekkel kapcsolatban több elmélet is felütötte a fejét.

Az éjszakai felriadások okai

A jelenséget vizsgáló tudósok egyik magyarázata a rángással összekötött ébredésre, a kényelmetlen fekhely. Gyakrabban figyelhető meg a felriadás azoknál a személyeknél, akik nem tudnak komfortos helyzetben aludni, vagy túlzottan fáradtan bújnak ágyba.

Ugyancsak elképzelhető, hogy a rángások oka a szervezet REM-fázisban átélt élményeire történő válasz. Ebben a szakaszban történik az álomlátás, melynek egyik jellemzője a tónustalanná váló izmok. A gyakori rángások oka lehet még a szem és fül túl érzékeny működése, ami folyton kizökkenti az egyént az álomból, mely egy összerezdülésben nyilvánul meg.

Rémálmok ellen

Előjelek

Az éjszakai felriadások sűrűsödése, a szervezet vészjelzéseinek is tekinthetőek. Egyrészt a test kényelmetlen helyzete hosszú távon fizikai betegséget válthat ki, másrészt a belső egyensúly felbomlásának, a túlhajszolt életvitel bizonyítékaként, szintén ajánlott a jeleket dekódolni, és ezzel együtt életmódváltást tűzni ki célul. Számos relaxációs gyakorlat, speciális párnák és kiegészítők, nyugtató teák, masszázs, illóolajok, esetleg az alvás előtti langyos fürdő segítheti az ellazulást és a panaszok megszűnését.

A felriadás kezelése

Tényleges kezelés tehát nem létezik. Legalábbis abban az esetben nem, ha a probléma megszüntetését egyik napról a másikra, illetve gyógyszerek segítségével szeretnénk megszüntetni. Figyeljünk oda saját magunkra, és a szervezet jelzéseire! Ha így teszünk, az éjszakai alvás nem fog többet félbeszakadni.

Forrás: Jóalvásközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.