Tej- vagy laktózmentes étrend: milyen fagylaltot érdemes választani?

Tavasztól őszig hódítanak a fagylalt és a hűtött édességek, ám aki tejmentes étrendet követ, fontos, hogy mindig érdeklődjön az összetevőkről, illetve alaposan tanulmányozza át a termékeken található allergén jelöléseket.

Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy mire figyeljünk, hogy elkerüljük a diétahibával járó kellemetlen tüneteket.

Klasszikus fagylalt és jégkrém

A gombócban kapható vagy csavaros gépi fagylalt, a parfé és a jégkrémek alapesetben egyaránt tartalmaznak tejet, tejzsírt vagy tejszínt. Ezért ezek közül egyik sem jó választás, akár laktózmentes, akár teljesen tejmentes étrendet követünk.

 

Tejmentes jégkrém.tejmentes étrend azt jeleni, hogy az illető semmilyen formában nem fogyaszt tejterméket. Ilyen esetben az összes olyan élelmiszert kerülni kell, melyek csomagolásán aláhúzva, dőlt betűvel vagy megvastagítva az alábbiak közül bármelyik szerepel: tejcukor (laktóz), tej, tejpor, tejszín, tejföl, krémföl, vaj, joghurt, kefir, túró, sajt, túró, író, tejsavó, tejsavópor, tejsavófehérje, tejsavó alapú édesítőszer (laktit – E966), kazein, kazeinát, laktalbumin, laktoferrin, laktoszérum, laktobiumot, laktoglobulin, tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei (E478), zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei (E472).

 

A tejtermékeket (beleértve a laktózt, vagyis tejcukrot is) a termékek csomagolásán a 7-es számmal is jelölhetik az allergének között. (2014 december óta 14 jelölésköteles allergént tartunk számon, melyeket fel kell tüntetni a csomagoláson.) A pultban kapható, kimért fagylaltok esetében piktogram (jellemzően tejesdoboz) is jelölheti, hogy az adott termék tejet tartalmaz.

Laktózmentes vagy tejmentes?

Tejcukor-mentes étrendben a laktózmentes jelzővel ellátott termékeket lehet fogyasztani. Ez nem jelenti, hogy bármit kivonnak az adott élelmiszerből, épp ellenkezőleg, a tejcukor lebontását végző laktáz enzimet adnak hozzá pluszban, így a fogyasztása nem okoz kellemetlen tüneteket a laktózérzékenyekszámára. A laktózmentes fagylaltok és jégkrémek azonban tartalmaznak tejfehérjét, így tejmentes étrendben nem fogyaszthatóak!

 

Tejmentes és laktózmentes fagylalt.Az elmúlt évek alatt szerencsére jelentősen bővült a kínálat, megnőtt a különböző mentes élelmiszerek terén a választék, így a tej- és laktózmentes étrendet követők is több termék közül válogathatnak. Sajnos azonban ez sem jelent mindenki számára megoldást. Némely esetben ugyanis épp a tejet helyettesítő alapanyagok okoznak problémát.

Fotó: 123rf.com

 

A szója például gyakori allergén, ennek ellenére semleges íze és kedvező állaga miatt gyakran használják a tej helyettesítésére fagylaltokban, jégkrémekben. Az olajosmag allergiák felnőtteknél is előfordulhatnak, ezért a mandulatej felhasználásával készült hűtött édességeket sem fogyaszthatja mindenki. A tejmentes fagylaltokhoz használhatnak még kókusztejet is, de gyakori növényi tejhelyettesítő a zab, a kesudió és a mogyoró is. Ha a bizonyítottan tejmentes édesség fogyasztását követően tüneteink vannak, akkor gondoljunk arra, hogy a tejhelyettesítők is okozhatják.

Fotó: 123rf.com

Sorbet, smoothie, jégkása

Ha biztosra szeretnének menni, sokan a vizes változatokat részesítik előnyben. Arra érdemes figyelni ezzel kapcsolatban, hogy néhány gyümölcsfagylaltot, például a citromot sok helyen vízzel készítik, ám ha a hagyományos fagylalttal együtt mérik és ugyanazzal a kanállal szedik, akkor már nem lesz allergénmentes, valakinél pedig már ez az egészen kis mennyiség is gondot okozhat. A jégkrémek között kapható sorbet kapcsán is figyelni kell, mert habár az eredeti jelentése szerint csak vizet, gyümölcsöt és édesítőt tartalmaz, néhány gyártó termékében tejszármazék is megtalálható.

A szakértők szerint ezek az étolajak a legártalmasabbak az egészségünkre

Ha tehát mentes fagylaltot vásárolunk, mindig ellenőrizzük az összetevőket vagy kérdezzük az eladót! Ha bizonytalanok vagyunk, válasszuk inkább a jégkását, vagy készítsünk otthon növényi joghurt és fagyasztott gyümölcs keverékéből házi jégkrémet, de egy vízzel vagy növényi tejhelyettesítővel készült gyümölcsös smoothie is kiváló frissítő a nyári kánikulában.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.