A szakértők szerint ezek az étolajak a legártalmasabbak az egészségünkre

Legközelebb, amikor gyorsan kell valamit főzni, érdemes vagy átnézni az összetevők listáját, vagy elkerülni az alábbi ártalmas olajokat.

“A krónikus, gyulladásos megbetegedések a nyugati társadalomban elterjedt számos betegség gyökerei. Ezt a gyulladást részben az omega-3 és omega-6 zsírsavak egyensúlyhiánya okozza” – mondta Trista K. Best, a Balance One Supplements regisztrált dietetikusa. “Mindkettő esszenciális zsírsav, de az omega-6 erősen gyulladáskeltő, ha az omega-3-at felülmúlja, és sajnos a mindennapokban nagy mennyiségben fogyasztjuk”.

Ha tehetjük, a tápanyagdús olívaolajat használjuk, amely a kutatások szerint csökkentheti a betegségek kockázatát, és még a hosszabb életet is elősegítheti. Valójában az olívaolaj az egyik legegészségesebb élelmiszer a szívünk számára, és tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal.

olivaolaj-testapolashoz

Foto:123rf.com

Salátaöntetekhez is kiváló az extra szűz olívaolaj. Főzéskor az EVOO vagy a hagyományos olívaolaj kiváló választás, akárcsak egy kis ghee (tisztított vaj) vagy vaj. 

Kukorica olaj

Az egyik olaj, amely a szervezetünkben az omega-3 és az omega-6 zsírsavakban az egyensúlyhiányt okozza, a kukoricaolaj – mondta Best. “Ez az olaj viszonylag olcsó, és nem füstöl. Ez teszi a kukoricaolajat népszerűvé az ételek sütéséhez” – mondta Best. A kukoricaolaj 57 százalékban tartalmaz omega-6 , és csak 29 százalékban tartalmaz jótékony omega-3 zsírsavakat. A fennmaradó részt pedig a telített és omega-9 zsírsavak teszik ki, tehát tele van többszörösen telítetlen zsírsavakkal, amelyek gyulladást és májkárosodást okozhatnak.

Olaj kisokos – Ezeketkell tudni az olajfajtákról

Szója olaj

A szójaolaj elősegíti a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulását. Ezért nem érdemes rendszeresen használni. Mint sok növényi olaj, a szójaolaj is erősen finomított. Ez azt jelenti, hogy egy bonyolult, számos vegyi anyagot tartalmazó folyamaton megy keresztül, hogy kivonják a kukoricából, és olajat készítsenek belőle. A gyártási folyamat miatt a szójaolaj hajlamosabb az oxidálódásra is – és ha sok oxidált vegyület van a szervezetünkben, akkor több betegség kockázatának tesszük ki magunkat.

olaj

Foto:pixabay.com

Napraforgó olaj

A napraforgóolaj azért egészségtelen, mert magas az Omega-6 zsírsavtartalma. Ezek a zsírsavak gyulladást okozhatnak a szervezetben, ami olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívbetegségek és a rák.  Egy másik ok, amiért a napraforgóolaj egészségtelen, hogy hő hatására nagy mennyiségű aldehid keletkezik benne, mint más növényi alapú étolajok esetében. Az aldehidek pedig mérgező anyagok, amelyek több egészségügyi problémát is okozhatnak.

Foto:123rf.com

Kókusz olaj

A kókuszolaj növelheti az LDL-koleszterinszintet. Lehet, hogy egészségügyi glória veszi körül, de a kókuszolaj nem biztos, hogy hosszú távon megfelel az egészségügyi elvárásoknak, ugyanis bővelkedik közepes láncú zsírsavakban, amelyeket a szervezet nehezebben alakít át tárolt lipidekké. A Circulation című folyóiratban 2020 januárjában megjelent tanulmány szerint a kókuszolaj növelheti az LDL-koleszterinszintet, ami elég rossz hír a szívünknek.

olaj21000

Foto:123rf.com

Hidrogénezett étolaj

A transzzsírok emelik az LDL (vagyis a “rossz”) koleszterinszintedet, és csökkentik a HDL (vagyis a “jó”) koleszterinszintet, ami nagyban növeli a szívbetegségek kockázatát. A részben hidrogénezett olaj megtalálható a feldolgozott élelmiszerekben, és ez a veszélyes transzzsírok fő forrása az ember étrendjében. Ezeket a szintetikus transzzsírokat egy olyan ipari eljárás során állítják elő, amelynek során hidrogént adnak a folyékony növényi olajokhoz. 

Foto: pixabay.com

Pálma olaj 

A pálmaolaj az esőerdők elpusztításával hozható összefüggésbe. Ki kell dobni főzőolajok listájáról. A tanulmányok szerint ugyanis a pálmaolajban közel azonos mennyiségű telített és telítetlen zsír van, de etikai problémákat vet fel a használata, a bolygónk megóvása miatt.

Egyéb kevert és tiszta növényi olajok

Bármilyen kevert növényi olaj vagy tiszta növényi olaj, mint például a kukorica, a repce vagy a szójabab, borzalmasan káros az ember számára. Szörnyű gyulladást okoznak, és egy híres, ma már nyugdíjas szívsebész, akinek 1000 bypass műtét van a háta mögött, eseteivel is bizonyította, hogy a cukor és a finomított növényi olajok a szívbetegségek valódi okozói. Ezek ugyanis nagyban károsítják az artériák falát, ami sérüléshez vezet, és a szervezetet arra készteti, hogy lerakódásokat, vagyis plakkokat hozzon létre ezek kijavítására.

 

Forrás: Napidoktor.hu