Kesudió és pisztácia allergia – veszélyes lehet

Az allergiákról ez általánosságban is elmondható, vagyis sem az életkor, sem pedig a korábbi allergiától mentes élet nem jelent garanciát arra nézve, hogy a továbbiakban is elkerülhetjük a kialakulását.

Allergiás reakció bárkinél előfordulhat, ezt mutatja most be két pisztácia allergiás eset kapcsán dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Olajosmag allergia: anafilaxiát is okozhat

A fán termő mogyorófélék által okozott allergia gyakran nem jár egyedül. Az érintettek 30%-ánál nem csak egy mogyoróféle okoz allergiát. És habár az olajosmag allergiák kapcsán fellépő súlyos allergiás reakciók többsége a földimogyoróhoz kapcsolható, egyre több esetet jelentenek más olajosmag-félék, különösen a kesu és a pisztácia kapcsán is.

Fotó: 123rf.com

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az anafilaxia életveszélyes allergiás reakció, mely változatos tüneteket okozhat. Jelentkezhet szem- és ajakduzzanat, ödémásodás, torok- és gégevizenyő, hányinger, hányás, gyenge pulzus, verejtékezés, sápadtság, nehézlégzés, hirtelen vérnyomás csökkenés is. Ilyen esetben azonnali orvosi ellátásra van szükség.

Bárkinél előfordulhat

Az anafilaxia tüneteit azért is fontos ismerni, mert allergiás reakció bárkinél, bármilyen életkorban előfordulhat. Akkor is, ha van más, ismert allergiája és akkor is, ha nincs. Felléphet gyermekkorban, az új ételek bevezetése során, de akár később kamaszkorban vagy felnőttként is.

Erre hívta fel a figyelmet a Budai Allergiaközpont főorvosa a World Allergy Congress (WAC) rendezvényen. Az itt ismertetett két eset, különböző életkorú érintettek példáján keresztül azt is bemutatja, hogy milyen vizsgálatok segítségével mutatható ki a keresztreakció, vagyis annak lehetősége, hogy ha egy olajosmag-félére allergiásak vagyunk, okozhat-e egy másik is tüneteket.

Fotó: 123rf.com

A 4 éves, diagnosztizált, tejallergiás betegnél ismeretlen mogyoróféle fogyasztását követően lépett fel anafiaxia. A másik esetben pedig egy 14 éves páciensnél léptek fel súlyos allergiás tünetek egy pisztácia krémes péksütemény elfogyasztását követően. Nála nem volt korábban kimutatott ételallergia. A későbbi kivizsgálás során elvégzett multiplex allergiateszt nemcsak a kesudió allergiát igazolta mindkét esetben, hanem a pisztáciára adott keresztreakciót is. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek a továbbiakban mindkét olajosmag-féle fogyasztását mellőzniük kell.

Fontos a részletes kivizsgálás

Ha valakinél olajosmag-félék fogyasztását követően allergiás tünetek jelentkeznek, azok súlyossági fokától függetlenül is fontos kivizsgálni és a kiváltó okot megtalálni. A földimogyoró és a fán termő mogyorófélék fogyasztása okozza az ételallergiák esetében összesen előforduló anafilaxiás esetek 70-90%-át. A kockázat tehát a kesu és a pisztácia esetében is nagyon magas – figyelmeztet dr. Moric Krisztina.

 

multiplex allergiatesztek segítségével az allergéneket és azok összetevőit is vizsgálni tudjuk. Ezekből pedig látható, hogy kinél áll fenn a keresztreakció, illetve a súlyos allergiás reakció kockázata. Az eredmények alapján meg tudjuk határozni, hogy mennyire szigorú diétára van szükség, illetve az önbelövős adrenalin injekciót is fel tudjuk írni a beteg részére.

Kesudió allergia – mire kell figyelni?

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.