Kesudió allergia – mire kell figyelni?

Nagyobb a kockázat, ha egyéb olajos magvakra már jelentkezett korábban allergiás tünetünk.

A kesudió allergia gyakran együtt jár mandula, vagy dió allergiával, de jelentősen növeli a kockázatát a meglévő mogyoró allergia is. Tüneteiről, kivizsgálásról és a diétáról dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

A kesudió allergia tünetei

Az ételallergiás reakciók lehetnek korai vagy kései reakciók. A korai tünetek azonnal jelentkeznek, vagy pár percen belül, az allergén elfogyasztását követően. A kései reakciók néhány órával később is felléphetnek, beazonosításuk így sok esetben nem egyszerű. A kesudió allergia esetében elsősorban korai tünetekről beszélhetünk, a kései reakciók ritkák – magyarázza dr. Moric Krisztina. Az Egyesült Államokban például ez a második leggyakoribb olajos mag allergia, a mogyoró után (41%).

A kesudió fogyasztását követően néhány percen belül fellépő tünetek utalhatnak allergiára:

  • hasi fájdalom
  • hányás
  • hasmenés
  • orrfolyás
  • légszomj
  • nyelési nehézség
  • szájüregi- és torokviszketés.

Súlyos, életveszélyes reakció az anafilaxia, mely vérnyomáseséssel, verejtékezéssel, ájulással, nehézlégzéssel, a gégeödéma miatt fulladással járhat.

Kivizsgálás és adrenalin injekció

A kesudió allergia allergiavizsgálattal kimutatható. Komponens alapú allergiavizsgálattal a tünetek lehetséges súlyosságára is tudunk akár következtetni. Ennek segítségével pontosabb életmódbeli tanácsokkal is el tudjuk látni a beteget, például nyomokban tartalmazhat-e az étel kesudiót vagy sem – mondta el dr. Moric Krisztina.

Foto:pixabay.com

Az allergia diagnózisát követően az allergológus felírja a betegnek az önbelövős adrenalin injekciót, amit mindig magánál kell tartania és ha véletlenül kesudiót fogyaszt, vagy belélegzés útján, esetleg bőrön keresztül érintkezik vele, a comb izomzatba beadva meg tudja előzni az életveszélyes reakció kialakulását, a sürgősségi orvosi ellátás, vagy kórházba érkezésig.

Eltérő súlyosságú tünetek – belélegezve is veszélyes lehet!

Az, hogy kinél milyen erősségű tüneteket okoz a kesudió allergia, egyéni érzékenység függvénye. Az érintettek többségének lenyelnie sem kell a kesudiót ahhoz, hogy az allergiás tünetek kialakuljanak. Elég lehet akár, ha egy kesudiót tartalmazó ételbe harap. Anafilaxiás reakciót válthat ki a kesudiópor belélegzése vagy a kesudió megérintése is. Mindez az allergia súlyosságától függ.

Keresztszennyeződés és keresztreakciók

Kesudió allergia esetén figyelni kell az ételek egyéb olajosmag tartalmára is, mivel ezeket gyakran ugyanabban az üzemben dolgozzák fel, így előfordulhat keresztszennyeződés. Emiatt lehet, hogy olyan élelmiszerek is tüneteket okozhatnak, amelyek összetevői között nem is szerepel konkrétan a kesudió. Az allergén fehérjék szerkezeti hasonlósága miatt kesudió allergia esetén gyakran kerülni kell a pisztácia, szójabab, dió, földimogyoró és a rózsabors fogyasztását is.

Foto:123rf.com

A keresztreakció nem minden kesudió allergiásnál fordulnak elő, de dr. Moric Krisztina elmondta, hogy komponens alapú diagnosztikával erre is rá lehet mutatni. A földimogyoró Ara h 3 komponense például, mely az egyik magas rizikójú komponens, átfedést mutat a kesudió Ana o 3 komponensével.

Kozmetikumok és gasztronómia

Kesudió allergia esetén az étrend összeállítása nagy körültekintést igényel. Fontos minden esetben a készen vásárolt és étteremben fogyasztott ételek összetevőiről is tájékozódni. Néha kesudiót adnak a pestohoz a fenyőmag helyettesítésére. A péksüteményekben és más édes termékekben is megtalálhatók, például fagylaltokban és csokoládékban.

Milyen mogyorót együnk? – Pisztácia, Kesudió, Mandula, Brazil mogyoró

 

A kesudió az ázsiai konyhában is népszerű. A thai, indiai és kínai ételek gyakran kevernek olajos magvakat az előételekbe. A keresztszennyeződés miatt súlyos allergia esetén az ilyen típusú éttermeket érdemes inkább elkerülni.

 

A kesudió és a kesudió melléktermékei kozmetikumokban is megtalálhatóak. Ha a piperecikkek címkéink megtalálható a „ Anacardium occidentale kivonat” és „ Anacardium occidentale dióolaj” felirat, az annak a jele, hogy a termék kesudiót tartalmazhat.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.