Lekvárreceptek tartósítószer nélkül

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor télen elővesszük a kamrából azt a finom lekvárt, amit még nyáron készítettünk saját kezűleg.

Szederlekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg feketeszeder
  • 25 dkg nyírfacukor

Elkészítése

A szedret megmossuk, lecsöpögtetjük, a hibás szemeket nem használjuk fel. Egy kis vízzel és a nyírfacukorral feltesszük főni. Megvárjuk, amíg felforr a lekvár, és az első rotyogás után azonnal levesszük a tűzhelyről az edényt.

Fertőtlenített üvegbe töltjük, egy ujjnyi helyet hagyunk az üveg szájától, az üveget a tetővel légmentesen lezárjuk. A lezárt üvegeket néhány percig állítsuk a fejük tetejére, így elősegíthetjük a vákuum kialakulását.

bodza-lekvar

Meggylekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg magozott meggy
  • 50-60 dkg nyírfacukor

Elkészítése

A meggyet turmixoljuk össze, keverjük bele a nyírfacukrot, és állandó keverés mellett főzzük lassú lángon. Forrástól számítva mintegy 4 perccel fertőtlenített befőttesüvegekbe töltjük, és lezárjuk. A lezárt üvegeket néhány percig állítsuk a fejük tetejére, így elősegíthetjük a vákuum kialakulását.

Szilvalekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg szilva
  •  a szilvához kg-ként 12 dkg nyírfacukor,
  •  4-5 szem szegfűszeg
  • 4-5 szem szegfűbors

Elkészítése

A gyümölcsöt alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, kimagozzuk. Annyi vízzel, amennyi épphogy ellepi, és a nyírfacukorral, fűszerekkel sűrűre főzzük. Ezután előmelegített, fertőtlenített üvegekbe töltjük, úgy, hogy ne legyen teljesen tele, és tiszta fedőt csavarunk rá. A lezárt üvegeket néhány percig állítsuk a fejük tetejére, így elősegíthetjük a vákuum kialakulását

Forrás: https://napidoktor.hu/index