Alacsony rosttartalmú étrend: mit együnk és mit ne?

Hogyan tartsuk meg a megfelelő egyensúlyt?

Amennyiben alacsony rosttartalmú étrendet kell követnünk, a cél csökkenteni a megemésztetlen étel mennyiségét a vékonybélben. Különösen fontos ez a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedők számára – de hogyan tartsuk be ezt az étrendet?

A rost növényi alapú élelmiszerekben található anyag, amely emésztetlen marad, amikor áthalad a vékonybélen. Az alacsony rosttartalmú étrend ezért olyan ételeket tartalmaz, melyeket könnyű megemészteni és egyszerűen felszívódnak.

Ha az alacsony rosttartalmú étrendet követjük, az csökkenti a vékonybélen átjutó emésztetlen élelmiszer mennyiségét, mérsékelve ezzel a széklet méretét és gyakoriságát. A gyulladásos bélbetegséggel küzdőknél ez különösen lényeges, akik sokszor szembesülnek a probléma fellángolásával. A kolonoszkópia vizsgálat előtt állóknak szintén javasolt ez az étrend.

Gondos tervezéssel minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk alacsony rosttartalmú ételekből. Lássuk, hogyan.

Kinek fontos elsősorban az alacsony rosttartalmú étrend?

A legtöbb felnőttnek azért van szüksége rostgazdag táplálékra, hogy egészségesen tartsa emésztőrendszerét. Ám a rostdús étrend nem jó a speciális egészségügyi állapotokkal küzdőknek.

Az alábbiak tartoznak ide: gyulladásos bélbetegség (IBD); Crohn betegség; fekélyes vastagbélgyulladást és divertikulitis; a bélrész elzáródása; bélműtét előtti és utáni állapot.

Az alacsony rosttartalmú étrend csökkenti annak esélyét, hogy elzáródjon egy bélrész, s ha ez már megtörtént, csökkenti a fájdalmat és a puffadást.

Fotó: pexels

Ételek, amelyeket kerülni kell

  • Reggeli gabonafélék, köztük a müzli. Korpás pelyhek, puffasztott búza, aprított búza, zabkása, granola, gabonafélék hozzáadott szárított gyümölcsökkel.
  • Teljes kiőrlésű kenyér, maggal ellátott kenyér és hozzáadott gyümölcs, diófélék vagy magvak.
  • Minden zöldség és mag héja, beleértve a burgonyahéjat.
  • Teljes búza, barna tészta gabona, beleértve a barnarizst, vadrizst, a bulgur búzát, a quinoa-t és a kuszkuszt.
  • Sütemények vagy péksütemények diófélékkel, gyümölcsökkel vagy magvakkal, beleértve a fügés dolgokat és a gyümölcsszeleteket.
  • A gyümölcsök, melyekhez a héj hozzá van tapadva, mint például málna, eper, áfonya, fekete ribizli, marakuja, kivi, narancs, kókusz és a friss füge.
  • Minden szárított gyümölcs, például füge, szilva, datolya, mazsola.
  • Nyers, nem főtt zöldségek.
  • Hüvelyesek, például a lencse, bab és a csicseriborsó.
  • Magok, például sütőtök, napraforgó és lenmag.
  • Diófélék, beleértve a diót, brazil dióféléket, mandulát, kesudiót és ropogós mogyoróvajat.
  • Nem javasolt a rágós vagy zsíros hús.
  • A csontokkal és a bőrrel ellátott halak.
  • Koffeines italok, például kávé, fekete tea és kóla.
  • Gazdag levesek.

 Ételek, amelyeket ehetünk

  • Alacsony rosttartalmú reggeli gabonafélék, például kukoricapehely és puffasztott rizs.
  • Fehér lisztből készült gluténtartalmú termékek, mint a pita kenyér, naan kenyér, tekercsek (tortillához például) tészta, crumpet (hasonló a palacsintához), kekszek
  • Gluténmentes, keményítőtartalmú élelmiszerek, például fehér rizs, rizses sütemények, kekszek
  • Főtt burgonya, héj nélkül
  • Kis mennyiségű gyümölcs, meghámozva, például érett banán, dinnyefélék és konzerv gyümölcsök
  • Sima gyümölcslé
  • Sima mogyoróvaj
  • Zöldségek héj nélkül, magvak vagy szár nélkül
  • Szitált levesek vagy húslevesek
  • Sima paradicsomszósz
  • Tejtermékek kis mennyiségben, csak akkor, ha nem okoznak további tüneteket
  • Jöhet a hús, hal, buggyantott tojás és tofu.
  • A lazac, a fehér rizs és zöldségek alacsony rosttartalmú étrend esetén igen ajánlottak.

S íme egy tipikus megfelelő napi menü, alacsony rosttartalmú étrendet alkalmazóknak:

Reggeli

Alacsony rosttartalmú gabona (zabpehely, puffasztott rizs), tejjel vagy nem zsíros tejjel; fehér kenyér vagy pirítós, vajjal és lekvárral; buggyantott tojás.

Uzsonna: crumpet, sima joghurt vagy kefír; almaszósz fahéjjal.

Ebéd

Szendvics, fehér kenyérrel és pulykamellel; fehér tészta tonhallal.

Délutáni uzsonna: érett banán; sima keksz; puding; konzerv narancs vagy mandarin.

Vacsora

Fehér rizs lazaccal és alacsony rosttartalmú zöldséggel; omlett; csirkemell krumplipürével.

Forrás: https://napidoktor.hu/index