Stresszkezelés tiniként

Túlterhelt vagy? Fáradt és ideges? Frusztráltnak érzed magad és nem tudod, hogy mit kezdj a dühöddel?

Állandóan ideges vagy, ha vizsgázol, vagy ha autót kell vezetned? Elégedetlen vagy a családoddal, a tanulmányi eredményeddel, utálod, vagy sérelem van benned az egyik barátod iránt?

Tiniként Te is hajlamos lehetsz a stresszre, ezzel reagálhatsz a veszélyre vagy az ismeretlen szituációkra, a teljesítménykényszerre. A jó hír az, hogy a tinédzserek többségénél, általában ahogy jön a stressz, úgy el is múlik, ettől függetlenül azért mindenkinek jó, ha megtanulja, hogyan kezelje biztonságosan a feszültséget.

Az első dolog, amit tenned kell, hogy azonosítod azt a problémát, téged körülvevő embert, helyzetet, állapotot, ami stresszel. Ha tudod, hogy mi, vagy ki okoz benned leküzdhetetlennek tűnő feszültséget, akkor már csak arra kell rájönnöd, hogy hogyan iktasd ki az életből azt nyugalmad érdekében. Megoldod a helyzetet? Megbeszéled a problémáidat? Legyőzöd a félelmedet? Megpróbálod megérteni a másik embert? Csak rajtad múlik minden!

agressziv1

Hogyan kezeld biztonságosan a stresszt?

A stresszre relaxációval a legjobb „válaszolni” ami mellett persze nagyon fontos az is, hogy tápláld a tested és az elmédet is.

• Aludj legalább 8-10 órán át egy éjszaka.

• Egyél rendesen és bőségesen reggelit és a többi főétkezést is következetesen tartsd be akkor is, ha fogyókúrázol. A helyes és elegendő táplálkozás nagyon fontos tinédzser korban, ennek hiánya okozhat feszültséget, ingerlékenységet és betegséget is.

• Testedzéssel nemcsak leküzdheted, de meg is előzheted a stresszt. Minden nap legalább fél órát mozogj, sportolj valamit!

• A koffein tartalmú italok növelik a stressz érzését a szervezetben. A kávé vagy az energiaitalok helyett fogyassz serkentő gyógyteákat, étcsokoládét.

• Kerüld a drogokat, az alkoholt és a dohányzást! Hosszú távon ezek halálos mérgek, rövid távon pedig nagyban rontják a fizikai és a mentális egészséget: mindhárom stresszfaktor.

• Találd meg a számodra legmegfelelőbb módját az ellazulásnak: barkácsolj, fuss, énekelj, menj ki a természetbe, biciklizz, fess vagy varrj.

• A hirtelen rád törő feszültséget relaxiációs légzéssel is csillapíthatod.

Még néhány jó tanács
• Hallgass nyugtató zenét.
• Írj naplót a mindennapjaidból – ez is sokat segíthet s stressz leküzdésében.
• Olvass inspiráló, motiváló könyvet vagy verseket.
• Meditálj.
• Próbáld ki a jógát.
• Igyál elegendő folyadékot, mert a folyadékhiány is okozhat feszült állapotot.
• Reális célokat tűz ki magad elé, ne vállald túl magad.
• Gondolkodj pozitívan magadról és az életről.
• Érezd magad közel a barátaidhoz és a családtagjaidhoz. Ne hagyd, hogy a problémáid felemésszenek, és a düh elhatalmasodjon rajtad. Inkább beszéld ki magad és ha kell kérj segítséget!

Mellkasi és hasi légzés

A mellkasi légzésnél a mellkas emelkedik meg minden légvételkor. Ilyenkor csak a tüdő felső részét használjuk ki, ez felszínes és gyakoribb légzéshez vezet. A szorongó, feszült emberek általában csak a mellkasi légzésre hagyatkoznak. A hasi légzés, az elnyújtott be- és kilégzés viszont fokozza az ellazulást, ezért érdemes elsajátítanod, hogy a stressztől megszabadulj. A hasi lélegzés ellenőrzésének módja, ha kezedet a hasadra teszed, és igyekszel úgy levegőt venni, hogy a hasad emelkedjen meg. Próbálj egyenes gerinccel ülni vagy állni a hasi légzéskor. A légzés egyik legfontosabb szabálya, hogy a levegőt lehetőleg mindig az orrodon át szívd a tüdődbe.

Az orrlégzés az erőteljesebb légzőmunka eredményeként fejleszti a légző izmokat, élénkíti a vérkeringést, nyugtató hatással van az idegrendszerre. Fontos továbbá, hogy a mély belégzéshez mindig erőteljes kilégzés párosuljon. A relaxációs légzést mély kilégzéssel kezd. Fontos, hogy a levegőt sohase szívd, az izmok mozgása révén szinte magától áramoljon a tüdőd alsó részébe! Az egyenletes belégzés után tarts rövid szünetet, majd ugyancsak egyenletes kilégzésben fújd ki a levegőt. Egy belégzés (orron keresztül) tartson 3 másodpercig, majd lassan fújd ki a levegőt (a szádon keresztül) 5 másodpercig.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: