Télen akár négy évet is öregedhet arcunk!

A nők télen akár 4,7 évvel is idősebbnek tűnhetnek, derült ki egy amerikai kutatásból. A szem alatt megjelenő fekete karikák télen jóval sötétebbek, így negatívan befolyásolják az arc kinézetét. De mi az oka ennek a változásnak?

Egy amerikai kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a tél öregíti a nők arcát. A kutatást 4 évig 5000 nő bevonásával végezték, akik 27 és 60 év közöttiek voltak. A következtetés: a szem alatti karikák jóval sötétebbek a hideg hónapokban.

Télen sötétebbek a szem alatti karikák

Úgy vélik, hogy ennek az oka a fény hiánya, aminek következtében a bőr világosabb színűvé válik, így a karikák kiéleződnek. A téli alacsony D-vitamin szintnek köszönhetően gyakrabban érezzük magunkat fáradtnak. A D-vitamint a test termeli fény hatására, de a téli szürkeség következtében nem termelődik annyi, mint a melegebb évszakokban, így a szerotonin szintünk is csökken, ami a jó érzetért felelős.

A nők sokkal jobban aggódnak a szem alatt kialakuló duzzadt karikák miatt, mint a ráncok miatt, ami nem véletlen. Ha a fekete karikák egyszer már kialakulnak, nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Ezzel ellentétben a ráncok eltűntetésére már megannyi módszer áll rendelkezésre.

k25kc2mh3

A D és K-vitamin hiánya jelentősen befolyásolja a sötét karikák és a duzzadt szemek kinézetét, olyannyira, hogy akár 4,7 évvel is megöregíthet egy-egy arcot. A szemek alatt megjelenő fekete karikák a leggyakoribb bőrproblémákhoz tartoznak, ezt gyakran kis vérerek okozzák, amelyek a vékony bőrön átütnek.

Amint a vér elkezd oxidálódni, sötétkék színűvé változik, és egy zúzódáshoz válik hasonlóvá. Mivel a szem alatt levő bőr vékony, a folyadék felgyűlhet alatta, így alakítva ki a sötét karikák és a duzzadt szemek látszatát. Ez a tél folyamán szembetűnőbbé válik, mivel bőrünk átlátszóbb lesz a napfény és a napozás hiányának következtében.

Nyáron sokkal egyszerűbb eltakarni a sötét karikákat, mert bőrünk sötétebb, és nyáron magasabb a szerotonin szintünk, és kevésbé vagyunk hajlamosak a fáradtságra, depresszióra. Hogy ez miért fontos? Az amerikai felmérés szerint télen a nők 82 százaléka, míg nyáron csupán a 38 százaléka szenved a szem alatti fekete karikáktól.

Forrás: