Mi mindenre jó a medvehagyma?

A hosszú téli hónapok után igazi felüdülést jelent, amikor a piacokon, bioboltokban megjelenik a medvehagyma élettel teli, harsány zöld levele.

Kissé különös elnevezését a szájhagyomány szerint arról, kapta, hogy a téli álmukból felébredő medvéknek igazi csemegeként szolgált.

A medvehagyma atlanti-szubmediterrán növény. A hűvös és párás éghajlatot kedveli, ezért hazánkban főként bükk és gyertyán erdeink aljnövényzetét alkotja. Országos elterjedésről azonban nem beszélhetünk. Elsősorban a Dunántúlon és a Mecsekben fordul elő, ott viszont gyakran összefüggő szőnyegként borítja az erdők alját.

A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, harsány zöld levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak. A növény jellegzetes fokhagymára emlékeztető illattal és ízzel bír.

medvehagyma7

A medvehagymát a népi gyógyászat különböző formában használja. Az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása közül főként vér-, gyomor- és béltisztító hatását emelik ki, de a szív- és érrendszer működését segítő hatása is fontos. Koleszterincsökkentő és baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik. A tavaszi tiszítókúrákhoz gyakran javasolják.

A medvehagyma igazi gasztronómiai értékkel bír. Sokféleképpen felhasználható: zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű salátaként, leves, főzelék, fasírt ízesítésére egyaránt alkalmas.

Fogyasztható magában is vagy apróra vágva. A medvehagyma a védett természeti területeken csak engedéllyel, illetve tulajdonosi hozzájárulással gyűjthető. Fontos, hogy egy-egy tőről csupán a levelek egy részét szedjük le, hogy a hagyma meg tudjon erősödni és virágozzék. Ha valaki nem ismeri a növényt, inkább biztos helyről szerezze be!

25 válasz

 1. watch free movies online

  The Ships’s Voyages

  I believe technological know-how just can make it worse. Now there is a channel to never care, now there is not going to be a possibility for them to discover.

  Válasz
 2. Direct TV

  Third Flower

  My spouse and that i have been now delighted that Albert could carry out his studies because of the suggestions he had through your web content. It’s now and again perplexing to simply normally be making a gift of methods which a number of people coul…

  Válasz
 3. lan hurtige penge nu

  Woman of Alien

  Perfect operate you’ve done, this web site is de facto neat with amazing data. Time is God’s technique for keeping every little thing from taking place at once.

  Válasz
 4. fue

  The Slave of the Husband

  Searching for ahead to researching added from you afterward!…

  Válasz
 5. car parking

  Healing’s Dragon

  to seek out concerns to boost my web page!I suppose its okay to create utilization of several of one’s concepts!!

  Válasz
 6. laan penge online

  Healing’s Dragon

  to discover concerns to further improve my website!I suppose its alright to make use of a handful of of the principles!!

  Válasz
 7. water ionizers

  Woman of Alien

  Excellent perform you’ve got completed, this page is absolutely interesting with fantastic info. Time is God’s strategy for holding anything from happening directly.

  Válasz
 8. water ionizer pay plan loans

  Woman of Alien

  Fantastic get the job done you’ve got finished, this web site is really cool with great info. Time is God’s means of retaining every thing from taking place directly.

  Válasz
 9. is locksmith a good career

  Woman of Alien

  Excellent get the job done you’ve got performed, this page is de facto great with wonderful information and facts. Time is God’s means of trying to keep every little thing from taking place simultaneously.

  Válasz
 10. best site

  Healing’s Dragon

  to locate matters to further improve my web page!I suppose its okay to make usage of a handful of within your principles!!

  Válasz
 11. f r auto electricians

  The Birch of the Shadow

  I feel there may perhaps be a couple duplicates, but an exceedingly helpful checklist! I’ve tweeted this. Several thanks for sharing!

  Válasz
 12. plan

  The Slave of the Husband

  Trying to get in advance to studying more from you afterward!…

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.