A fokhagyma beválhat, mint vérnyomáscsökkentő

Megfelelő orvosi kezelés mellett a fokhagyma jót tesz a magas vérnyomástól szenvedőknek ? állítja egy ausztrál kutatás.

Az Adeliade Egyetem munkatársai ötven olyan beteget kerestek fel, akik hiába részesültek gyógyszeres kezelésben, nem javult az állapotuk. Arra voltak kíváncsiak, fokhagymatartalmú készítményekkel lehetséges-e változást előidézni náluk. A növényről eddig is tudták, hogy sikeresen csökkenti a koleszterinszintet.

A kísérleti alanyok 12 héten keresztül szedtek fokhagymakapszulát, napi négy alkalommal. Azok esetében, akik placebót (hatóanyag nélküli készítmény) kaptak, nem állt be változás, ellentétben a többiekkel, akik vérnyomása átlagosan 10 Hgmm-rel csökkent.13899?Nagy jelentőségű ez a felfedezés, mivel a hipertóniában szenvedők mindennapi kezelésében is hasznosítható? ? nyilatkozta Karin Ried, a vizsgálatokat vezetpő egyik kutató. ?Elsődleges célunk most az, hogy felmérjük, milyen hatást vált ki a fokhagyma az eredménytelenül kezelt magasvérnyomásos betegek esetében.? ? tette hozzá.

Szakértők figyelmeztetnek azonban, hogy ilyen fajta kezelést kizárólag orvosi ellenőrzés mellett szabad folytatni, mivel a fokhagyma egyéb gyógyszerekkel együtt fogyasztva nem várt mellékhatásokat okozhat.

Forrás: