Tragikus eredmények: még mindig rengeteg az elhízott gyermek

Az országos fittségi mérés eredményeiből többek között kiderült, hogy a fiatalok nagyon gyengén teljesítettek az állóképességet vizsgáló teszteken, és még mindig nagyon sok az elhízott gyermek. A Magyar Diáksport Szövetség ezért a Magyar Sport Napján egy olyan hiánypótló, ingyenes kiadvány terjesztését kezdte el országszerte az iskolákban, amelyből a szülők hasznos tanácsokat kapnak arról, hogyan javíthatják gyermekük fittségi állapotát.

A „Fitten, vidáman” egészségfüzet terjesztésének apropója az országos fittségi felmérés gyenge eredményein kívül az, hogy május 6-án tartják a Magyar Sport Napját. 1875-ben ugyanis e napon rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. A sport, a mozgás és a helyes táplálkozás fontosságával minden szülő tisztában van, de sokszor nem tudják, hogyan kezdjék az életmód váltást, és nincs egy olyan szakmailag hiteles forrás, amire támaszkodhatnának.

Az egészségfüzet épp ezért hiánypótló, és a készítők nem titkolt szándéka az, hogy a kiadvány elsősorban azokhoz a szülőkhöz érjen el, akiknek gyermeke a testösszetételt, állóképességet, vázizomzatot és hajlékonyságot mérő NETFIT® teszten a „fokozott fejlesztés szükséges” zónába került. Náluk az egyes életmóddal összefüggő betegségek valószínűbben és korábban alakulhatnak ki, mint az egészségzónába kerülő társaiknál. Ennek elkerülésében és a helyes életmód kialakításában segít az anyag. Az egészségfüzetet több mint 30 000 példányban nyomtatták ki, amely első körben 500 iskolához jut el májusban országszerte (iskolánként 60-70 példány). A szülőkhöz történő eljutást a testnevelő tanárok biztosítják a gyerekeken keresztül, de a teljes terjedelem bárki számára elérhető ezen a linken is.

A kiadvány két fő részből áll: az elsőben táplálkozási tanácsokat olvashatnak az érdeklődők a Magyar Dietetikusok Szövetsége jóvoltából, a másodikban pedig testmozgással kapcsolatos tudnivalókat, tippeket találhatunk, amelyet a Magyar Diáksport Szövetség szakértői állítottak össze. Az információk olyan logika szerint vannak felépítve, hogy a szülők átláthatóan, könnyedén kaphassanak praktikus megoldási javaslatokat a gyermeküket érintő konkrét problémára. Ha a gyermek például rosszul teljesített az állóképesség teszten (ingafutás, mely a szív, tüdő és vérkeringési rendszer működésének jellemzőitméri), akkor olyan testmozgás javasolt, mely tartósan, legalább 20 percen keresztül magasan tartja a pulzust. A táplálkozást illetően a füzetben olyan általánosabb információk is megtalálhatók, hogy mennyi kalóriára van szüksége egy kamasz fiúnak és lánynak, mit, mikor és mennyit javasolt ennie, és mennyi folyadékot kell fogyasztania a gyermekeknek. Az életmódváltásra vonatkozóan egyszerű, a hétköznapokba is könnyen beépíthető tippek segítik a szülőket, például sokat számít, ha a gyerekek lehetőség szerint gyalog vagy rollerrel járnak iskolába, mint ha autóval viszik őket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.