Egy zöldség, amit minden nap ennünk kellene 2015-05-17 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Okra – így hívják ezt a nagyon egészséges afrikai zöldséget, de emellett még bámiának, bhindinek, gombónak és quimbombónak is nevezik ezt a különlegességet, amely a trópusi és szubtrópusi égöv mentén terem – írja a Filantropikum. A mályvafélék családjába tartozik, amelyet Észak-Afrikában már több ezer éve termelnek, Magyarországon is már egyes helyeken, ha ritkábban is, de hozzá lehet jutni. Amerikába a rabszolgák vitték magukkal, azóta a déli államokban termelik ezt a finom zöldséget, fűszert. A legértékesebb része a paprikához hasonlító termése, amelyet nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, levest, vagy egytálételeket is lehet belőle főzni. Azért egészséges, mert a magas rosttartalmának köszönhetően beindítja az emésztést, megkönnyítve a bélrendszer működését. Ráadásul ezzel azt is el lehet érni, hogy a vércukorszint normális legyen, így cukorbetegnek is jót tesz, és bizonyos daganatos megbetegedéseket is meg lehet előzni fogyasztásával. Kalóriában szegény, viszont A-, B6, C-vitaminban, valamint folsavban, riboflavinban, kalciumban, káliumba, magnéziumban, cinkben gazdag. A folsav miatt főként a várandós kismamáknak szokták felírni az okrát, amely nagyon fontos szerepet játszik a terhesség 4 és 12 hete közötti időszakban, a magzatfejlődés során ekkor van a legnagyobb szükség a folsavra. 1. Az okra az egyik, antioxidánsokban leggazdagabb zöldség, ami azért nagyszerű, mert így a sejtek megfelelő biztonságot élveznek a káros szabadgyökök támadásaival szemben. 2. Szabályozza a vércukorszintet, amelyet a magas rosttartalmának köszönhetünk. 3. Megkönnyíti a máj munkáját a méregtelenítési folyamat során, serkenti az epetermelést. 4. Megszabadít a káros koleszterintől és rengeteg méreganyagtól is. 5. A rostok segítenek abban is, hogy a bélrendszerben élő jótékony baktériumok és probiotikumok zavartalanul végezhessék a munkájukat, így a bélflóra egészségének megőrzéséhez is hozzájárulunk, ha okrát fogyasztunk. 6. Védi az ízületeket, és megelőzhető például a gyomorfekély kialakulása is. Helyreállítja a szervezet pH-egyensúlyát, mivel megszünteti a sok betegség melegágyaként emlegettet savas környezetet. 7. Az okra véd a tüdőbetegségekkel szemben, enyhíti a torokfájást. 8. Elősegíti a vérképződést. 9. A magas C-vitamin tartalmának köszönhetően az asztmások számára is alkalmas az okra fogyasztása. 10. Óv a rosszindulatú daganatos sejtekkel szemben. 11. Fogyasztásával megőrizhetjük a vérerek rugalmasságát, szerkezeti épségét. 12. Egyes tanulmányok szerint az okra fogyasztásával csökken a szürkehályog kialakulásának esélye. 13. Mivel nagyszerűen tisztít, ezért a bőrnek is jót tesz, megakadályozza a faggyúképződést, így a pattanások már kisebb mértékben fognak megjelenni. Forrás: filantropikum.com Forrás: