Torokfájás? Mulasszuk el otthoni praktikákkal!

Amikor torokfájást észlelünk, már tudjuk, a megfázás napokon belül utolér bennünket –megoldást jelenthetnek azonban a régi időkben is használt, egyszerű, otthoni praktikák.

Jó néhány olyan egészségügyi probléma van, mellyel időről-időre újra szembesülni kényszerülünk – különösen igaz ez a megfázásra, mely évente többször is lecsaphat ránk. A torokfájás ennek egyik első jele. Fájdalmat okoz, lehangol bennünket, alaposan megkeserítve a napjainkat.

Mielőtt azonban a patikába sietnénk, próbáljunk ki néhány kitűnő házi praktikát, melyek 100 százalékban biztonságosak, egyszerűek és hatékonyak, különösen egyes gyógyszerekkel szemben, melyeknek mellékhatásaik is lehetnek. A legjobb, ha több kúrát is kipróbálunk, illetve kombinálunk több mint kettőt ezek közül.

1.Gargalizáljunk!

Engedjünk meleg vizet egy pohárba, hintsünk bele egy kis sót és ezzel gargalizáljunk legalább napi kétszer, míg a probléma nem csillapodik. Egyszerű és meggyőző módszer a torokfájás ellen. Csökkenti a gyulladást és a váladékképződést, tisztítja a torkot és kezeli a fájdalmat. Fokozhatjuk hatását, ha 3-4 óránként megismételjük a gargalizálást. A só helyett zsályát és kurkumát is használhatunk!

2.Citrom és méz

Keverjünk össze friss citromlét és jó minőségű mézet egy csésze meleg vízben – 1-2 napon belül enyhíti a fájdalmat és megnyugtatja a torkot, ami ebben az esetben igen előnyös.

3.Inhalálás

A legtöbbször a torokfájdalmat a felgyűlt nyák okozza. Bedugítja az orrot, gondot okoz a mellkasban és fájdalmas is. Ahhoz, hogy csökkentsük a nyákképződést, inhaláljunk naponta legalább egyszer, míg a probléma fennáll. Engedjünk meleg vizet egy lavórba, majd lélegezzük be a gőzét úgy, hogy fejünket letakarjuk egy törölközővel és a lavór fölé hajolunk, mintegy „bezárva” magunkat a gőzbe. A vízbe néhány csepp illóolajat is tehetünk, borsmentából vagy eukaliptuszból. Az inhalálás lerövidíti a torok fertőzöttségének idejét, mely a legfőbb oka a fájdalmainknak.

4.Fokhagyma

A nyers fokhagymát szopogatni is lehet – barátságosabb megoldás, ha meghámozunk egy friss gerezdet és kis darabokra vágjuk, a szájüreg mindkét részébe rakunk egyet és időnként megszívjuk, a nyomással ugyanis kinyerjük a levét. Naponta 1-2-szer érdemes elvégezni a műveletet, hogy érzékeljük, milyen hamar gyógyítja a fájdalmat.

fokh1000

5.Fűszeres tej

A mellkas és a légutak kitisztítására, a fájdalom ellen és az orrdugulás megszüntetésére is javasolt egy pohár meleg tej, amelybe egy kis kurkumát és feketeborsot szórunk, megisszuk este és aludni térünk. Fogyasszuk el a keveréket minden nap, míg csak panaszaink vannak!

6.Pihenjünk!

A minőségi pihenés az egyik legfontosabb torokfájás és megfázás esetén. Gyógyítja az orrdugulást, a torokfertőzést, csökkenti a fájdalmat és megnyugtat.

7.Almaecet

Az egyik leghatékonyabb folyadék, melyet megfázás esetén ihatunk – nemcsak erre jó azonban, hanem a bőr- és a hajproblémák kezelésében is élen jár. Torokfájás esetén egy kis vízzel és mézzel keverjük, majd fogyasszuk el legalább napi egyszer. Kielégítő eredménye lesz!

8.Torma

Jól tesszük, ha a friss, natúr tormagyökeret mézzel és egy kis szegfűszeggel keverjük, egy csésze meleg vízbe tesszük és naponta fogyasztjuk. A torokfájás egyik legjobb ellenszere.

9.Citrusfélék leve

A citrusfélék leve mézzel keverve mindig jó ötlet torokfájás ellen, egyszerű és biztonságos módszer. Elvékonyítja a nyákot, kezeli a fertőzést, valamint tisztítja a légutakat, a mellkast.

zöldség-gyümölcs1000

10.Meleg italok

A tea, a kávé és a gyógytea és egyéb meleg ital szintén segít megnyugtatni a torkot és azonnali enyhülést hoz. Népszerű módszer, bár sűrűn csak a teákat szabad fogyasztani.

11.Igyunk sok folyadékot!

A víz, a friss gyümölcslé és a folyadékok egyéb formái szintén jelentősen csökkentik a nyákképződést, gyógyítják a torokfertőzést, melyet gyakran kísér kínzó torokfájás. A cél a torok nedvesítése, hogy elősegítsük a gyógyulást.

12.A fahéj csodája

Készítsünk teát fahéjjal. Forraljunk nagyjából egy nagyobb csészényi vizet, melyben néhány egész fahájat rakunk – ha kész, szűrjük le a folyadékot, adjunk hozzá mézet és fogyasszuk. Igyuk minden nap, remekül nyugtatja a torkot és kezeli a fájdalmat.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: