Miért kell kezelni az egyszerű megfázást?

A megfázás a felső légutak heveny vírusos fertőzése következtében alakul ki. Ilyenkor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, emiatt jönnek létre a jellegzetes helyi és általános tünetek.

A nátha szövődményeinek kialakulására jelentősebb a kockázat legyengült állapotú, idős, más alapbetegségben szenvedő embereknél, illetve kisgyermekek esetében.

Ilyenkor nemcsak a meghűlés fordul elő gyakrabban, hanem több szövődménnyel kell számolnunk, melyek közül a következők a leggyakoribbak: arcüreggyulladás, középfülgyulladás, tüdőgyulladás, idült légzőszervi betegségek fellángolása. Ritkán szívburok- és szívizomgyulladás alakulhat ki.

láz

A köhögés szövődményei

Mivel köhögéskor nagy erejű folyamatok játszódnak le a mellkasban és a légutakban – arra hajlamos egyéneknél, legyengült és idős állapotú, vagy valamilyen egyéb alapbetegségben szenvedő személyeknél -, különböző szövődmények léphetnek fel.

A leggyakoribb, illetve legjelentősebb szövődmények a hirtelen vérnyomásesés, mely akár ájuláshoz is vezethet. Ugyanakkor a köhögés okozhat fejfájást, orrvérzést, gyomorégést, különböző szívritmuszavarokat, hajlamosíthat lágyéksérv kialakulására, vagy a már meglévő sérv méretének növekedésére.

Egy nagy erejű, rohamos köhögés asztmát provokálhat. Hosszabb időn keresztül fennálló köhögés, egyéb tényezők nélkül önmagában is rontja az életminőséget, csökkenti a beteg komfortérzetét, krónikus fáradtságot, kimerültséget okozhat.

Forrás: http://www.webbeteg.hu/