Mint a grépfrút, mégis más – élvezze a pomelót!

A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grépfrútra hasonlít – nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak.

A grépfrút rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs – ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni.

A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntől kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb. Illata fanyar, ízre is a grépfrúthoz hasonló ez a mutatós citrusgyümölcs.

Malajziában és Délkelet-Ázsiában honos, de Kínába is betelepítették még időszámításunk előtt. Megterem vadon Hawaii-on, a Fiji-szigeteken. Thaiföldön, Japánban, Indonéziában, Vietnámban, sőt Tahitin és a Fülöp-szigeteken is termesztik, de Amerikában is megterem.

Több keresztezése is létezik. Ezek hibridek, a pomelo legismertebb fajtái azonban a hirado, double chandler, mato, tahitian és a thong dee. Távol-Keleten igen népszerű a pomelo a Holdújévi ünnepekkor. Kultikus gyümölcsféle is, azon felül, hogy közkedvelt csemege.

Mivel hazánkba messziről hozzák, mindig alaposan tisztítsuk meg fogyasztás előtt! Legérdemesebb nyersen enni, hogy az ízét is élvezzük ennek a különleges gyümölcsnek. Héja vastag, de könnyen le lehet fejteni. A pomelo gerezdekre szedve ehető, vagy a grépfrúthoz hasonlóan.  Sokan érzik savanyúnak, kis cukor hozzáadásával ízletesebbé tehetjük. Háromtól kilenc hétig is eláll, de hűvös helyen kell tárolni.

Pomelo

A pomelo élettani hatásai

Ennek a különleges gyümölcsnek számos kedvező hatása van az egészségünkre. Mint általában a citrusok, a pomelo is tele van C-vitaminnal. Ezen felül azonban magas a kalcium- és kálium tartalma. Igen jól alkalmazható a vérnyomás szabályozására, és remek immunerősítő is. Délkelet-Ázsiában leveléből, virágaiból és kérgéből is készítenek főzeteket, melyeket alkalmaznak kolerára, epilepsziára, de duzzanatok és ekcéma kezelésére is.

Energiatartalma alacsony, ezért ajánlott a diétázóknak is. Kiváló koktél készíthető ugyanakkor belőle, több koktél kihagyhatatlan alkotóeleme. Vastag héjából lekvárt is főznek. Előszeretettel alkalmazza a kínai konyha, héját fűszerként vagy kandírozott formában is használják, de ők általában mindenféle citrusgyümölcs héját bevetik, ha ízesítésől van szó.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.