Lábfájdalom – zsibbad, ég, gyenge vagy állandóan fáj?

A lábfájdalom nem csak a mindennapi tevékenységeket nehezítheti meg, de akár a pihenést, az alvást is ellehetetlenítheti.

Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a lábfájdalom egyes fajtáit vette számba.

Tudni kell, honnan ered a fájdalom

A lábat érintő fájdalmak egészen széles spektrumon mozoghatnak, az enyhe, gyorsan múló sajgástól a kínzó fájdalomig, ami aludni sem hagyja az érintettet. A fájdalmat maguk a betegek is sokféleképpen írják le: sokan beszélnek égő érzésről, lüktetésről, nehézláb–érzésről vagy akár arról, hogy olyan érzésük van, mintha jeges vízben állnának. Olyan neurológiai tünetek is csatlakozhatnak a fájdalomhoz, mint a gyengeség-érzés, a zsibbadás vagy az az érzés, mintha tűkkel szurkálnák a betegek lábát.

labfajas

A lábfájdalom oka sokszor valóban az alsó végtagokban keresendő, de az is gyakori, hogy gerinc eredetű a probléma. Eredője lehet a gerinc alsó szakasza, ahonnan az ülőideg ered, de akár az L4 csigolyánál kialakuló porckorongsérv is lehet az ok, aminek kapcsán megjelenhet a comb elülső, laterális részéről a belső boka felé sugárzó fájdalom, és a térdfeszítő izmok gyengülése. Mivel az ágyéki idegek a láb egyes területein futnak, így legyen szó bármilyen lábat, lábfejet érintő problémáról, mindig vizsgálni kell a gerincet is.

Hogyan fáj?

A lábfájdalmat – többek közt az eredőjétől függően – számos módon lehet érzékelni, lehet leírni. Íme, a legjellemzőbb típusok:

Éles, égő fájdalom

Ez az érzés élesen jelentkezik az alsó gerincszakaszból vagy a tomporból kiindulva és a lábakig lehúzódva. Az is előfordulhat, hogy az égő érzés szakaszosan bukkan fel és a lábfejeket is érinti. A betegek gyakran olyan kifejezésekkel írják le az érzést, mintha az elektromossághoz hasonlatos lenne, sugárzó, olyan, mint az áramütés, és a krónikus lábfájdalomtól eltérően nagyon erős, néha kibírhatatlan. Gyakran kiderül, hogy az ilyen fájdalom az alsó gerincszakasz irritációjának köszönhető, és isiász áll a probléma mögött.

Zsibbadás vagy bizsergés

A lábzsibbadást mindenki megtapaszthatja, amikor hosszú ideig ül olyan pózban, amely akadályozza a láb kielégítő vérkeringését. Ilyenkor nem érzékeljük a hideget, a meleget, a nyomást. Ehhez hasonlatos érzést okoz az is, amikor a gerinc valamilyen problémája miatt zsibbad a beteg lába, bár ilyenkor a zsibbadás tartósan van jelen és jelentősen rontja az életminőséget. Például lehetetlenné válhat a járás vagy az autóvezetés, ha a lábfej vagy az egész láb zsibbad. Ez az érzet az enyhe bizsergéstől a teljes érzéketlenségig terjedhet.

Gyengeség vagy nehézség-érzés

A láb gyengeség- vagy éppen nehézség-érzését többnyire a mozgás váltja ki. Az érintettek úgy írják körül az érzést, hogy szinte húzniuk kell a lábukat, vagy, hogy képtelenek olyan gyorsan és könnyen járni, mint korábban, esetleg különös nehézséget okoz nekik a lépcsőzés, a gyengeség és a lassú reakcióik miatt. A gyengeségtől szenvedő páciensek általában nem tudnak lábujjhegyen vagy a sarkukon járni, forgatni a bokájukat.

Állandó fájdalom

Ezt a típusú fájdalmat jobbára a tompor területén érzik a betegek, vagyis ez nem tipikusan lábfájdalom, de kísérheti a láb fájdalma is. Leginkább „idegi fájdalomként” szokás leírni, szemben az égő vagy a lüktető fájdalommal. Nagyon gyakran csak az egyik oldalon jelentkezik, sokszor izomgörcsnek vagy gyöki fájdalomnak (radiculopathia) is nevezik. Sokszor enyhülést hoz, ha a beteg nyújtózik, sétál vagy más, könnyű mozgást végez.

lábfájás

Pozíciótól függő lábfájdalom

Ha a lábfájdalom határozottan felerősödik ülés, állás vagy járás közben, lehetséges, hogy a deréki gerincszakasz problémája áll a háttérben. Ilyen esetben egy pozícióváltás sokszor hoz könnyebbséget. Például gerinccsatorna-szűkületnél sokszor enyhíti a fájdalmat, ha a beteg kissé előrehajol, miközben az elfordulás (mintha golfütésre készülne) fokozza a kellemetlenséget.

  • Mivel a mozgásszervi fájdalmak hatékony kezelése csakis pontos diagnózisra épülhet, különösen fontos, hogy a páciensek körül tudják írni, mit éreznek – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Ha szükséges, eszközös képalkotó vizsgálatokat is elvégezhetünk a diagnosztizálás során, és mindezekre együtt építhetjük a fájdalomcsillapító és az oki kezeléseket is.

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.