Az okos haj

Egészségi állapotunkról egyetlen pillantással is sok információt megtudhatunk, mivel a hajunk sok mindent elárul.

Victoria Barbosa chicagoi bőrgyógyász szerint megdőlt az a nézet, hogy a hajunk csupán elhalt proteinhalom volna, hiszen ma már bizonyosan tudjuk, hogy a hajunk állapota számtalan, a belsőnkben zajló folyamat tükörképe. Most megtudhatjuk, melyik nyolc jel az, ami egyértelműen tudomásunkra hozza: ideje a hajunkkal – és egészségünkkel – többet törődnünk! Íme az első négy jel!

1. Száraz, gyenge, vékonynak látszó haj

A túl száraz haj mögött számtalan ok állhat, akár a hajfesték vagy a hajszárító használat, sőt az uszodai víz is, de amikor a hajszálaink vékonyabbá válnak, az arra is utalhat, hogy a pajzsmirigyünk gyengébben működik, azaz pajzsmirigy-alulműködés miatt változott meg a hajunk minősége.

Persze, csak a fejszőrzetünk állapotából még nem feltétlenül kell erre következtetnünk, de amennyiben más jelek is társulnak ehhez – testsúly gyarapodás, csökkent pulzusszám, vagy fáradtságérzés – akkor ideje orvoshoz fordulnunk, és a pajzsmirigyműködésünket ellenőriztetnünk, amelyet egyszerű vérvizsgálattal el is lehet végezni.

haj

2. Pikkelyes, kérges, hámló foltok a fejbőrön, általában a hajas fejbőr kezdeténél

A leggyakoribb esetekben az ilyen tünetek a pszoriázisra, azaz pikkelysömörre jellemzők, ami más, korpásodással járó bőrbetegségektől jól megkülönböztethető, mivel vastagodó, heges bőrfelületek alakulnak ki a pikkelysömörös betegeknél.

A pikkelysömör gyakran nem jár egyedül, hanem más autoimmun-betegségekkel társul, így például a Crohn-betegséggel, a Lupusszal vagy az arthritisszel együtt is megjelenhet. Akinek valamilyen autoimmun betegsége van, annál sajnos nagyobb a valószínűsége annak is, hogy a pszoriázis is kialakul.

Szerencsére számos készítmény áll rendelkezésre a pikkelysömör kezelésére, de a hatékony kezelés megtalálása összetett feladat, ami akár hosszabb ideig is eltarthat több módszer kipróbálásával. A kezelések során ugyanakkor, általában olyan samponokat használnak, amelyekben szénkátrány vagy szalicilsav található, illetve olyan krémeket alkalmaznak a bőrfelület kezelésére, amelyekben cink, illetve aloe vera kivonat is van.

A pszoriázisos bőrgyulladás enyhítésére, általában hidrokortizon krémeket használnak, illetve orvosi rendelvényre A- és D-vitamint és antralint tartalmazó kenőcsöket lehet használni. Több betegnél jó eredményeket értek el az UV-fénnyel zajló kezelések, illetve számos betegnél hatékonyabbnak bizonyultak a ciklosporin jellegű szisztémás kezelések is.

haj1

3. Hajhullás

Amikor jelentősen megnövekedett hajhullást tapasztalunk, akkor a leggyakoribb okok között pszichés, illetve fizikai stresszfaktorokat találhatunk, illetve nem ritkán egy magas lázzal járó influenza, valamint a cukorbetegség is okozhat ilyen tüneteket.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy néhány gyógyszer, gyógyszeres kezelés és hormonális változások következtében is erősödhet a kopaszodás folyamata. Amennyiben ideiglenes kopaszodással állunk szemben, akkor kezelni kell a mögötte maghúzódó okot, illetve gyógyszer mellékhatás esetében más kezelést kell választanunk.

hajhullás

Amennyiben sikerült megállítanunk a folyamatot, akkor D-vitamin pótlással segíthetjük a hajhagymák regenerálódását. Az örökletes kopaszodás, amely gentikai okokra vezethető vissza, sajnos nem visszafordítható, a hajvesztés ebben az esetben végleges.

4. Végleges, általános hajhullás, kopaszság

A férfiaknál és a nőknél egyaránt jelentkezhet a hivatalosan androgenetikus és androgén alopécia. Általános oka a nemi hormonok szintjének megváltozása lehet, de akár betegségek is kiválthatják a kopaszodást, amelyek beavatkoznak a hormontermelődés folyamatába. A férfiak kopaszodása szinte mindig a hajas fejbőr kezdeténél indul meg, a halánték és a tarkó közelében.

Egyes nők is a férfiakhoz hasonlóan kopaszodhatnak, de legjellemzőbben a teljes hajas fejbőrt érintően indul meg a kopaszodás folyamata. Számos, krónikus betegségek kezelésére használt gyógyszer is kiválthat kopaszodást, például a propranolol és atenolol béta-blokkoló készítmények, egyes véralvadásgátlók, illetve az arthritist (sokízületi gyulladás), Parkinson-kórt vagy más betegségeket enyhítő készítmények is gyorsíthatják a végleges hajhullás folyamatát.

Forrás: