Nő vagyok, de férfiasan kopaszodom!

Létezik férfias típusú hajhullás nőknél? Hogyan néz ki, mi a különbség a két nem hajhullása között, és mit lehet ellene tenni?

Mint tudjuk, a férfiaknál gyakrabban fordul elő és kevésbé szokatlan a hajhullás, a kopaszodás, legtöbb esetben a hormonoknak köszönhetően, vagy azért, mert már a felmenőik is kopaszodtak. Igen ám, de mi a helyzet, ha mindez egy nővel történik?

A probléma a nők számára sem ismeretlen. A szép haj a szépség része, ezért a hajhullás igen keserves élmény. A férfias típusú hajhullás a nők esetében máshogy zajlik le. A férfiaknál, ahogyan ezt megfigyelhettük már, a haj a halántékon kezd először eltünedezni, majd a ritkul a homloktól a fej hátsó része felé haladva.

A nőknél más a helyzet: a haj a fejtetőn kezd ritkulni, ott, ahol el van a haj választva. Sok esetben előbb-utóbb kilátszik a fejbőr, ugyanakkor nem túl gyakori, hogy valakinek a teljes haja kihulljon. Ez persze nem vigasztalja azt, akinek nő létére határozottan ritkulni kezd a haja. Egy nő sokkal nehezebben dolgozza ezt fel, mint egy férfi, s akár depresszióba is eshet.

Miért hullik a haj?

Mikor kezdődik a hajhullás? Általában a változókor után, ilyenkor ugyanis megváltozik a női és a férfi hormonok aránya, egyensúlya a szervezetben, s több lesz a férfi nemi hormon. Mivel túlságosan érzékenyek a hajhagymák a férfi nemi hormonnal, a tesztoszteronnal és bomlástermékével szemben – utóbbi neve dihydrotesztoszteron – károsodást szenved a hajhagyma.

Ennek következtében lassul a haj növekedési üteme, a hajszálak egyre rövidebbek és vékonyabbak, végül pedig csak pehely vastagságú szálak maradnak. Ez egyébként a Ludwig-típusú hajvesztés (a férfiaké a maszkulin típusú).

Örökletes tényezők is hozzájárulhatnak a hajhulláshoz, de az öregedés is: 50 és 70 éves kor között normálisnak tekinthető, ha a haj sűrűségének 20 százaléka elvész. A kihullott hajat nem lehet pótolni. Rövid frizurával kissé dúsabb hatást érhetünk el, de a legcélszerűbb ilyenkor a hajbeültetés. Amikor elkezdődik a hajhullás, ésszerű rögtön cselekedni, gyógyszerekkel, hatóanyagokkal ugyanis megállítható a probléma.

Mit lehet tenni?

A hajhullást meg lehet gátolni, ha a kiváltó ok, azaz a dihydrotesztoszteron „ténykedését” megakadályozzák. A hajhagyma ebben az esetben nem károsodik. A tesztoszteron dihydrotesztoszteronná alakításában egy enzim vesz részt, ennek működését lehet az alfatradiol nevű anyaggal meggátolni.

A módszer a férfiaknál ugyanúgy beválik, mint a nőknél. A másik hatóanyag a monoxidil, amely hajhullás esetén bevethető. Használhat a gesztagén is, mely az antibébi tabletták egyik anyaga, ez ugyanis férfi nemi hormon-ellenes hatású.

A hajhullást lehet kezelni B-vitamin tartalmú, valamint kéntartalmú készítményekkel. Azzal is sokat tehetünk az egészséges hajért, ha megfelelően táplálkozunk! Ha ételeinkkel nem viszünk be a szervezetünkbe elég tápanyagot, annak is lehet eredménye a hajhullás. A hajnak is szüksége van megfelelő mennyiségű vitaminra, ásványi anyagra, nyomelemekre, fehérjékre.

Az öregedés üteméért nem csak a gének felelősek, hanem az életmódunk és táplálkozásunk is. Ha tehát változtatunk és egészségesebben élünk, az öregedést – és a hajhullást – is eltolhatjuk. Azok, akik a fogyókúrázást illetően túlzásokba esnek, túl sokat stresszelnek vagy rendszeresen és sok alkoholt isznak, szintén számíthatnak hajhullásra.

Forrás: https://napidoktor.hu/index