Jáksó László – látásunk a legértékesebb kincsünk

Homályos látás, hunyorgás, bizonytalan koordinációs készség, mindenki számára ismerős tünetek. Ám ezeknek hátterében sokszor nem csak a fáradtság áll, hanem valamilyen látásprobléma, de akár szembetegségek előjelei is lehetnek.

Jáksó László különösen odafigyel szeme világának épségére, hiszen személyes érintettségből is tudja, mekkora érték.

Aki egészséges, fel sem tudja mérni, mekkora ajándék, hogy ismerheti a színeket, láthatja a hegyeket, vagy éppen megnézheti kedvenc filmjét a moziban.

Október a Látás Hónapja. A Magyar Látszerész Szövetség által szervezett országos kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres, évenkénti látásellenőrzés fontosságára. Ezért a kampányban résztvevő optikai szaküzletek október hónapban ingyenes látásellenőrzést és szaktanácsadást biztosítanak.

Jáksó László testközelből tudja, mekkora érték a látás. Egyrészt azért, mert ő maga hat éves kora óta szemüveges, másrészt pedig mert édesapja még gyermekként, három évesen veszítette el szeme világát.

„Édesapám egy gyógyszer mellékhatása miatt egészen kisgyermekkorában megvakult, ennek ellenére még felnőttként is voltak emlékei a színekről, hiszen nem úgy született, hogy csak teljes sötétséget látott”- kezdte a Class FM Top 20 című műsorának házigazdája.

jaksolaszlo_640

Az ismert rádiós édesapja évekig volt a Vakok Országos Szövetségének elnöke, így Laci már gyermekként sok időt töltött vakok és gyengénlátók között.

„Nekem természetes ez a közeg, sokkal lazábban kezelem az olyan helyzeteket, ha látássérültekkel találkozom. Ráadásul apukám mellett többféle emberi sorsot is végigkövettem, így ismerem a fokozatokat, illetve azt, hogy milyen, ha valaki végleg elveszíti a látást. Éppen ezért nagyon fontosnak tartom a prevenciót. A környezetnek hatalmas a felelőssége abban, hogy figyelmeztesse azt, akin látszanak a látásromlás jelei -tette hozza Jáksó László, aki maga is odafigyel arra, hogy elmenjen az évenkénti szűrővizsgálatra.

Fontos, hogy ne csak akkor látogassunk el a szemészhez, az optikushoz vagy az optometristához, ha úgy gondoljuk valami probléma van a szemünkkel. A szemészeti szűrést is rutinvizsgálatként kellene kezelni, amihez nem árt találni egy megbízható optikai szalont. Ilyen lehet például az Optiris Optika, aminek számos kirendeltsége van országszerte.

Fotocredit: Class FM

Forrás: