Színek az agyban

Az agy ismerettároló módszerével kapcsolatos elméletek szerint a hasonló tudásanyagok raktározási területe ugyanott van, vagyis az agy színek szerint is tárolja a tárgyakat

Honnan tudjuk, hogy mi a citrom, vagy a baseball-labda? „Az agy ismerettároló módszerével kapcsolatos elméletek szerint a hasonló tudásanyagok raktározási területe ugyanott van. Így az egymással kinézetük, illatuk, stb. alapján összefüggő dolgok fedésben vannak egymással az agyban.” – magyarázta el Eiling Yee a Baszk Érzékelési, Agyi és Nyelvi Központ munkatársa. Más szóval az agy ugyanazon része tárolhatja azt a két információt, hogy a citrom és a kanári is sárga.

Ezt a fajta átfedést már kimutatták tárgyak bizonyos tulajdonságaival kapcsolatban, mint amilyen a forma, a funkció és a használat módja. Eddig azonban nem találtak bizonyítékot arra, hogy ugyanez igaz a hasonló színű tárgyakra is. Az egyik oka ennek az lehet, hogy a szín nem annyira fontos a minket körülvevő világ leképezésében. Egy fekete-fehér képen is minden nehézség nélkül felismerjük a tárgyakat.

agy34

Yee legújabb kutatása szerint azonban a szín valójában szerepet kap abban, ahogy az agyunk rendszerezi a tárgyakról szerzett ismereteket. A bizonyítás során pedig még ennél is fontosabb dolog derült ki. Yee elmondta: „Ha a smaragdra gondolunk, általában nem jut eszünkbe az uborka. Habár mindkettő zöld, a szín nem jelent elég átfedést ahhoz, hogy az egyik alapján a másikra is gondoljunk.” – magyarázta a szakember.

Yee és munkatársai, Sarah Z. Ahmed valamint Sharon L. Thompson-Schill a Pennsylvania Egyetemről felfedezték, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a smaragdra gondolva valamilyen módon mégis megjelenik az uborka. Ennek az a trükkje, hogy előzetesen olyan külön feladatot kell végezni, ahol a szín fontos szerepet kap. Ezt követően a smaragd szó segített előhívni az uborka szó jelentését. Vagyis, egy szópár második tagját könnyebben idézték fel, ha a kettő ugyanolyan színű volt.

Ez azt mutatja, hogy a szín igenis szerepet játszik abban, ahogy az agy rendszerezi a tárgyakról szerzett ismereteket. Az uborka és a smaragd átfedésben van, így a megfelelő körülmények között az egyik felidézése valamilyen mértékben előhívja a másikat is.

„Különösen érdekes, hogy ez csak akkor történt meg, amikor már eleve a színre koncentráltak a résztvevők. Ez arra utal, hogy a dolgok kapcsolódása a kontextustól függően változik. Ha akár csak öntudatlanul is a színekre gondoltunk, a smaragd és az uborka közelebb kerül egymáshoz. Ebből kiderül, hogy az agy értelmező munkája mennyire képlékeny.”

Tehát, hogy mit jelent a citrom, az nagy mértékben függhet attól, mire gondolt az ember öt perccel korábban. Ha előtte pont azon gondolkodtunk, milyen színűre fessük az étkezőt, a citrom színe emelkedik ki. Ha viszont labdáztunk előtte az udvaron, akkor a formája lesz fontosabb. Egy ízletes koktél után pedig az ízét fogjuk elsőként felidézni. Az eredményekről a Psychological Science című folyóirat számolt be.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: