A cukor, a chips és az üdítő tönkreteszi a gyerekek fogait

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szűrőbuszában idén 10 vidéki városban és a fővárosban 3300 gyerek fogait vizsgálták meg ingyenesen.

Már 27 éve védi a gyerekek fogait az NGYSZ annak az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőnek a segítségével, amelyet az OTP Bank adományozott erre a célra 1995-ben. Budapest mellett Jászberényben, Gyulán, Balatonfenyvesen, Biharnagybajomban, Bábolnán, Telkiben, Hencidán, Fóton, Szentpéterszegen és Makón végeztek szűrést.

Az idei – elsősöktől a nyolcadikosokig végzett szűrésnél – sok gyereknél találtak lyukas tej- és maradófogat. Gyakoriak voltak a fogkövek és foghiányok is. Teljesen ép fogazatot nagyon kevés gyereknél találtak, ehhez nagy mértékben hozzájárul a cukor, a chips, és a szénsavas üdítőital mértéktelen fogyasztása.

Az is kiderült, hogy a gyerekek nem esznek elég gyümölcsöt, zöldséget, kevés vizet isznak, és a fogápolási szokásaik is helytelenek.

gyerek fogorvos

Fotó: 123rf.com

Sok helyen az orvosok azt tapasztalták, hogy fogmosás helyett csak szájvizet használnak a gyerekek, ami nem válthatja ki a mechanikai fogtisztítást. A fogorvosok arra figyelmeztetnek: ha már a tejfogak nagyon rosszak, a maradandó fog is károsodhat. Ezért azt tanácsolják, hogy a kötelező iskolafogászati szűrés után érdemes fogorvoshoz is elvinni a kicsiket.

Az NGYSZ és az OTP Bank közös közleményében arra is kitértek, hogy a fogászati szűrés mellett elindult az NGYSZ szájhigiéniáról és biztonságos netezésről szóló oktatási sorozata, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárságának támogatásával. Ennek részeként a leghátrányosabb helyzetben lévő gyerekek száj- és mentálhigiénés oktatást, illetve táplálkozási tanácsokat kapnak 45 percben, illetve megtanítják a gyerekeknek, szülőknek, tanároknak a digitális tér biztonságos használatát.

Olvasd el ezt is!

Egy éves kor alatt is elkezdődhet a gyerekkori fogszuvasodás

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.