A szűrés életet ment – Ezeket a vizsgálatokat el kell végeztetni 2023-ban is!

A szív- és érrendszeri vizsgálatokat és a különböző daganatok szűrését ne hanyagolja el, ezek a betegségek minden második felnőttet érintenek. A magyarok szűrési hajlandósága elmarad az uniós átlagtól, holott ezzel jelentősen csökkenthető lenne az ezen okokból bekövetkező elhalálozás.

Az egészségtudatos életmód fontos része kell legyen az egészségügyi szűréseken való részvétel. A leggyakoribb népbetegségek – ilyen például a rosszindulatú daganatos, illetve a szív- és érrendszeri betegségek – szűréssel még időben felismerhetők, és ezáltal jó eséllyel kezelhetők. 2021-ben több, mint 20000 magyar halt meg szív- és érrendszeri betegségben és további 16000-en rosszindulatú daganat következtében.  A hazai lakosság nagyon kis része vesz részt rendszeresen szűrésen, és a szűrési hajlandóság jelentősen elmarad az uniós átlagtól. A vastagbélrák kétlépcsős nemzeti szűrőprogramjában 2021-ben csupán az érintett, 50-70 éves korosztály 5,4%-a vett részt. Ez különösen annak fényében elszomorító, hogy Magyarország vezeti a vastagbélrák következtében elhunytak toplistáját az unióban. A COVID járvány előtt a hölgyek körülbelül 35%-a ment el évente méhnyakrákszűrésre és hasonló arányban vették igénybe a 45 év feletti nők számára kétévente biztosított, mammográfiás emlőrákszűrési lehetőséget is.

Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás önmagában nem elegendő a hosszan tartó aktív élethez, nem szabad megfeledkezni az egészségügyi szűrésekről sem. A szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb egészségügyi problémának számítanak Magyarországon, így szívinfarktusban, illetve valamilyen agyérbetegségben halnak meg a legtöbben hazánkban. A magas vérnyomás, a kóros koleszterinszint, az elhízás a 45 év feletti felnőttek két harmadát érintik. Általánosságban 40 év felett mindenkinek ajánlják, hogy évente végeztessen szív- és érrendszeri szűrést, ha valakinek a családjában előfordult fiatalkori infarktus vagy stroke, annak érdemes korábban elkezdeni a kivizsgálásokat. Ráadásul a COVID-fertőzés kardiológiai problémákat is okozhat szövődményként, így még a rizikócsoportokon kívül eső, egészséges embereknek is érdemes szűrésen részt venni. Az Affidea Magyarországnál a kardiológiai szűrés során készül egy részletes laborvizsgálat, az adatokból ugyanis kiderülnek az esetleges rizikófaktorok (például: húgysavszint, vércukorszint, vérzsírok szintje stb.). Ezt kiegészíti a nyugalmi EKG, a vérnyomás ellenőrzés és a szív-ultrahang, illetve indokolt esetben a terheléses EKG, valamint egyéb célzott vizsgálatok.

ekg, szív

Fotó: 123rf.com

A rosszindulatú daganatos betegségek szintén sok embert érintenek, 2019-ben mintegy 47600 férfinél és 51100 nőnél diagnosztizáltak tumoros megbetegedést. Ezek túlnyomó része ma már a képalkotó diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően igen korai stádiumban felismerhető, így jó eséllyel gyógyítható. Általánosságban elmondható, hogy ha valakinek a családjában előfordult rákos megbetegedés, akkor annak komolyabb figyelmet kell fordítani a daganatok szűrésére. Az Affidea Magyarországnál az összes gyakori daganatos betegség szűrése elérhető. A második leggyakrabban előforduló tüdődaganat szűrését elsősorban a dohányosoknak ajánlják. A tüdőrákszűrésen az alacsony sugárterhelésű mellkas CT-vizsgálat segítségével már igen korai stádiumban felismerhető a kóros elváltozás a tüdőben, és így a beteg jóval nagyobb esélyt kaphat a gyógyulásra.

A korábban említett vastagbélrák szűrésére a leghatékonyabb a CT-kolonoszkópia vagy az endoszkópos vastagbéltükrözés, amelyek az Affidea privát központjaiban is elérhetők. Az emlőrák a nők körében a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés, ami korai stádiumban felfedezve jó eséllyel gyógyítható. A korai felfedezést a röntgenmammográfia teszi lehetővé, ami az emlőrák szűrés alapmódszere. Az Affidea Magyarországnál biztosítják az emlővizsgálatok teljes palettáját, azon belül a jobb felbontás biztosító tomoszintézist, az úgynevezett 3D mammográfiát, az emlő ultrahang vizsgálatát, mely 35 év alatt, valamint terhes és szoptató nőknél önálló vizsgálat, de egyéb esetekben a mammográfia kiegészítésére javasolt.  Lehetőség van az emlő MR-vizsgálatára is, ami kontrasztanyag nélkül csak az emlő implantátumok megítélésére alkalmas, de kontrasztanyag adásával az emlőállomány eltérései is jól vizsgálhatóak. Az Affidea Magyarország centereiben kérhető a szövettani mintavétel is, amely ultrahangvezérléssel vagy sztereotaxiás módszerrel történik.

Olvasd el ezt is!

November a férfi egészség hónapja – Milyen szűrésekre járjanak a férfiak?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.