Brad Pitt chili paprikával fogy!

A fogyasztás forradalmi módszereként a chili paprika erejét ajánlják a kilójuktól megszabadulni vágyóknak.

Egy karcsúsító tabletta reklámarcai volt – talán pontosabban testei – Jennifer Lopez,  Brad Pitt és Britney Spears. Megmutatják, hogy mit tudhat a chili paprika, amit eddig még nem tudtunk róla? Új divat, vagy újabb világhisztéria ügyes reklámfogásokkal?

Mi magyarok, akik úgy tudjuk, hogy a paprikában levő C-vitamin felfedezésével, és az érte járó Nobel-díjjal Szentgyörgyi Albert elkápráztatta a világot, és most különös érdeklődéssel olvashatjuk: a paprika csodás alkotórészei már testsúly csökkentésére, azaz fogyasztásra is alkalmasak. Illetve úgy is fogalmazhatnánk, hogy még. Ugyanis mennyi mindent rejthet még ez a növény, amiért az emberek kellemesen gondolhatnak rá?

zoldsegek15

Maradjunk most a paprikánál. Annak is az erős változatánál. Az chili paprikás karcsúsító tabletta annyi kalóriát képes elégetni, mintha nyolcvan percet sétálnánk vagy huszonöt percet kocognánk – állítják az angol és amerikai reklámok. A paprikától tapasztalhatjuk, főként annak csípős, erős változata fogyasztásakor, hogy meleg, égető érzést okoz, és hatása van az anyagcsere mozgásában.

Orvosilag bizonyítottan segít a kötőszövetekben lerakódott zsír oldásában és elszállításában. Tehát különleges zsírégető, ezáltal fogyasztó hatása régóta ismert.  Azt is tudhatjuk, hogy rendszeres használatával újraépíti az elfáradt, elöregedett bőrt. Kitisztítja az ereket és a nyirokrendszert. A csípős paprika kivonata  pedig elviselhetetlenül meleg érzést, és ez irritációt okozhat, ha nagy mennyiségben fogyasztják

A chili paprikát egyébként az immunrendszer erősítésére is ajánlják. Tévhit, hogy árt a gyomornak és gyomorfekélyt okoz. A pszichológusok szerint az erős paprika csípős ízének hatására az agyban endorfin szabadul fel. Ez a hormon felelős a boldogságérzetért, és a fájdalomérzet csillapodásában is szerepet játszik. Fűszernövényként népszerű eleme a népi orvoslásnak és a házi patikáknak is nélkülözhetetlen szereplője ma is

Itt jegyezzük meg, hogy a kapszicin élettani hatásait kísérleti módszerekkel magyar kutató vizsgálta először. Hőgyes Endre már 1878-ban rávilágított arra, hogy az anyag csak az érzőideg-végződéseket izgatja, a mozgató rostokra nem hat. Jancsó Miklós szegedi orvosprofesszor a múlt század negyvenes éveiben felismerte: ha a kapszicint nagy dózisban adja kísérleti állatoknak, akkor azok érzéketlenné válnak a csípős hatásra, ugyanakkor fizikai ingerekre továbbra is reagálnak. Szolcsányi János és Gábor Aranka nevéhez fűződő felismerés, hogy a kapszicin izgató és a fájdalom receptorát, azaz ingerfelfogó és -továbbító molekuláját blokkoló hatása arra vezethető vissza, hogy ezen idegvégződéseken specifikus kapszicin receptor található.

 

A kapszicin főként a termés ereiben és a magokban halmozódik fel, és elfogyasztásakor égeő? érzést, könnyezést okoz. Magyar kutatók évek óta dolgoznak az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén. A Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai Kutatócsoportja az erős paprikából kivont kapszicin hatásmechanizmusát vizsgálja. A kutatócsoport egyik tagja, Szolcsányi János professzor már korábban is foglalkozott a kapszicinnel, nevéhez több, a hatásmechanizmussal kapcsolatos felfedezés is köt?dik.

A karcsúsító pirula szóvivője is megerősítette, hogy a kutatók a csípős paprika régóta ismert hatását felhasználva abban alkottak újat, hogy létrehoztak egy olyan védő kapszulát, amely meggátolja a gyomor irritációját. Bár a klinikai vizsgálatokban az oklahomai egyetem is részt vett, a hírességek neve pedig jó reklámvédjegynek számít, a gyártók várják a fogyasztók véleményét, értékelését is. Magyar fogyasztókra azonban  egyelőre aligha számíthatnak tömegesen.

Forrás: