A csábító chili!

Csillagokat látsz, miközben csipegetsz a chiliből?  Cseppet sem kell csodálkozni, hacsak nem azon, hogy mi mindenre jó a chili!

Az a jó, ha csíp! Az Amerikából származó apró piros paprikának több mint negyven fajtája terjedt el az egész világon. Erejét, vagyis csípős mivoltát a növényben található kapszaicinnek köszönheti. Számos jótékony hatása ismert és emellett több tévhit is körüllengi a chilit.

Erőben az egészség!

Népszerűségének köszönhetően kutatócsoportok hadának vált vizsgálati tárgyává. Ezek eredményei bizonyították, hogy csökkenti a rák kialakulásának esélyeit, illetve segít annak kezelésében. Mindez a csípős tulajdonságot adó kapszaicin miatt lehetséges, ez ugyanis elősegíti a programozott sejthalált: tehát azok a sejtek, melyek károsodtak, végleg elpusztulnak, megakadályozva a sejtburjánzást. Elsősorban a hasnyálmirigy- és tüdőrák leküzdésénél tapasztalták meg a chili csodás hatását.

chili.

A fogyásért kívülről, belülről

A fogyni vágyók szintén szívesen csemegéznek chilit, ugyanis egyik kedvező hatása, hogy megakadályozza a zsírsejtek növekedését, emellett krém formájában, a mozgást megelőzően külsőleg használva, segít a zsírsejtek elégetésében, mivel serkenti a vérkeringést.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kevesebb edzés is elegendő az áhított alak eléréséhez, viszont fokozza a mozgás hatékonyságát. Tehát ha esszük, ha kenjük, garantáltan folyni fog rólunk a víz!

Vigyázz, chili van nálam!

Rengeteg nő rejt apró táskájában paprikasprayt, hogy megvédhesse magát. A spray fontos összetevője a chili, melyet nem igazán csípnek a támadók.  A bénító fájdalom hatása alatt a rémült hölgyeknek lesz ideje segítséget hívni és elmenekülni a helyszínről.

fuszer

Csillapító chili

Bár szükség esetén képesek vagyunk fájdalmat okozni vele, annak csillapítására szintén alkalmas. A chili paprikát érzéstelenítővel összekeverve és a szervezetbe juttatva zsibbadás idézhető elő anélkül, hogy az izmaink működése megbénulna. A paprika egyik hatóanyaga ugyanis kikapcsolja a fájdalmat érzékelő idegsejteket, miközben a mozgást koordináló sejtek működése változatlan marad.

Ínycsiklandozó chili

A chilinek különleges és bizarr felhasználási módjai szintén ismertek. A bevásárlóközpont édesség soron lófrálva ne csodálkozzunk, ha a szemünk a chilis csokoládén akad meg! A kissé pikáns nassolnivaló könnyen elkészíthető házilag!

Csupán annyi a titka, hogy a chilivel forralt vizet, illetve a csokoládé krémes alapját külön edényekben megfőzve, csak a legvégén szabad összekeverni! Természetesen nem csak a desszertnek valót készíthetjük csípősen: ha kedveljük a chili ízét, nyugodtan kísérletezhetünk vele a konyhában! Kellemesen különleges íze lesz a zöldségeknek, salátáknak és a húsételeknek is, ha megbolondítjuk vele.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.