Kevesebb idő alatt is ki lehet olvasztani az ételt?

Alapszabály, hogy a már felengedett ételt újra nem szabad lefagyasztani. De mennyi idő szükséges ahhoz, hogy egy ételt megfelelően ki lehessen olvasztani?

Manapság nem sok háziasszony van, akinek ne lenne szüksége „még csak egy óra pluszra”. Ahhoz, hogy ne csússzunk el az idővel, érdemes az egyszerű konyhai praktikák alkalmazása. Például, ha fagyasztóban tárolt ételeket akarunk kifagyasztani.

Az ételek kifagyasztásának ideje attól is függ, hogy milyen típusú élelmiszerről van szó. Nem kell ahhoz különösebb otthoni praktika, hogy már előző este kivegyük az ételt fagyasztóból, mielőtt meg szeretnénk sütni, főzni vagy önmagában elfogyasztani (pl. gyümölcsöt).

hal

A hús kellő kiolvasztásához (nagyjából 50 dekagramm) legalább 8 óra szükséges, ha baromfi húsról van szó, akkor legalább 3 óra kell. A fagyasztott gyümölcsök kiolvadása legalább 6 óra alatt történik meg.

Több módszer is van ugyanakkor a kiolvasztáshoz. Célszerű az ételt a hűtőben hagyni – persze nem a fagyasztó részben -, és eredeti csomagolásában kiolvasztani.

Sokszor előfordul viszont, hogy nincsenek hosszú óráink a kiolvasztáshoz – például hirtelen döntjük el, hogy a fagyasztóból kivett élelmiszert használjuk fel az ebédhez, vacsorához. Fel lehet egy kissé gyorsítani a kiolvadási folyamatot – praktikus ötletek a konyhában mindig vannak.

fagyasztott ételek

Olvasztáshoz zacskóstul rakjuk hideg vízbe a húst, ezzel nyolcadára csökkentve az kifagyasztási időt. A mikrohullámú sütőt olvasztó fokozatra kapcsolva szintén lényegesebb gyorsabb a kiolvasztás.

Természetesen a konyhapultra egy tálban kirakva is felolvad az étel, szobahőmérsékleten: a befagyasztott kenyérhez 3-4 óra kell, gyümölcshöz nagyjából 3 óra, ha szendvicset vagy süteményt fagyasztottunk le, akkor legalább 2, legfeljebb 4 óra a kiolvadási ideje.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php